Först utbildning och hitta jobb – sedan barn

FÖRDJUPNING: STUDENT2007-02-06

Hanna Wennerström, Jon-Erik Olsson och Caroline Erlandson läser till civilingenjör vid Uppsala universitet. Ingen av dem räknar med att skaffa sig barn under den långa utbildningstiden.

Trots att utbildningen tar minst fem år räknar alla tre med att vara i jobb vid 25–27 års ålder.

Etableringsåldern, den ålder då 75 procent av ungdomarna i en årskull är i jobb, ligger för närvarande mellan 28 och 29 år.

Hanna, Jon-Erik och Caroline tror knappast att de behöver komma tillbaka till universitetet sedan de tagit sin examen.

– Visst behöver man lära nytt hela tiden, men det blir kanske internutbildning och lite småkurser, säger Hanna Wennerström.

Pension senare än nu

Hur långt yrkeslivet sedan blir har de inte tänkt så mycket på.

– Men vi får nog gå i pension vid högre ålder än man gör
i dag, tror Caroline Erlandson. Man borde få bestämma mer individuellt, vi kanske inte behöver ha några pensionsåldrar.

Är man pigg när man är 65 år ska man kunna fortsätta jobba, tycker Hanna. Och det är man förhoppningsvis om man har ett jobb som man inte blir utsliten av.

Som civilingenjör är man välbetald och kan pensionsspara privat, påpekar Jon-Erik Olsson. Det ger en frihet som inte alla har.

– Ja, vi är nog inte de som drabbas värst, säger Caroline.

Alla tre räknar med att behöva pensionsspara privat för att klara sig ekonomiskt som pensionärer.

Ingen av de tre har barn, och de planerar inte heller att ha barn innan studierna är klara och de har fått jobb. Det är mycket svårt att leva på studielånen om man har barn, framhåller de.

Fördel föda tidigt

– Samtidigt finns det fördelar med att man redan har barn när man börjar jobba, påpekar Caroline. Då behöver inte arbetsgivaren undra om man tänker vara barnledig snart. Och man har mer tid med barnen när man studerar.

För Hanna och Jon-Erik tror att de kommer att ha barn, medan det inte är en självklarhet för Caroline. De tycks dock ense om att arbetsgivare, åtminstone i vissa branscher, blivit mer måna om sina anställdas familjeliv.

– Den nya trenden är att man ska kunna kombinera jobb och familj. Det är inte okej med jobb där man inte kan ha barn, säger Hanna Wennerström.

Hanna Wennerström, Jon-Erik Olsson och Caroline Erlandson<br> Foto: MIKAEL WALLERSTEDT
Hanna Wennerström, Jon-Erik Olsson och Caroline Erlandson<br> Foto: MIKAEL WALLERSTEDT
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA