Förhandlar för fack och företag

FÖRDJUPNING: HTF2003-12-18

– Det gäller att hitta säkerhetsnivån i ett avtal med kunden, säger säljaren Edgar Ejehult, en av ungefär 8 600 anställda i Svenska Securitas.

Edgar Ejehult började en gång som hundförare och väktare men finns numera bakom ett skrivbord i Umeå. Han säljer säkerhetstjänster på Securitas Bevakning AB.

– Jag gör affärsupphandlingar och vidareutvecklar uppdragen. I den processen finns förhandlingar, precis som i mitt fackliga förtroendeuppdrag.

En lärdom han dragit av detta är att det aldrig finns en vinnare och en förlorare i en förhandling. Antingen finns två vinnare – eller två förlorare.

– Annars har något gått snett, betonar han.

Edgar Ejehult arbetar inom ett tjänsteproducerande företag inom Securitaskoncernen, där tjänstemännen är ungefär 800 av totalt 8 600 anställda.

Han själv finns på Umeåkontoret för Securitas Bevakning AB med ett 70-tal anställda, varav fem är HTF-anslutna tjänstemän. Efter internutbildning blev han säljare i mitten av 80-talet, var en tid platschef men föredrog att återgå till det han gillar bäst.

– Jag planerar jobbet själv, bara kunden styr mitt arbete. Det är frihet under ansvar.

De flesta av företagets tjänstemän har sex veckors semester och ingen rätt till övertidsersättning. Därför gäller det att balansera arbets- och fritid. Ändå medger han att han tar med sig jobbet hem för mycket.

– Men jag har både villa och fjällstuga att koppla av med och jag fjällvandrar, fiskar och musicerar en del, berättar han.

Ungefär 25 procent av Edgar Ejehults arbetstid går åt till fackligt arbete. Som ordförande för HTFs klubb mellan Kiruna och Gävle inom Securitas Bevakning AB känner han de flesta 49 medlemmarna. Han är även ordförande för HTF-rådet, ett samrådsorgan som täcker in företaget över hela landet.

– Även min chef är med i klubben – vi organiserar både chefer, administratörer, säljare och arbetsledare, förklarar Edgar Ejehult.

Klubben har infört ett för HTF ganska ovanligt system: Alla löner redovisas öppet. Medlemmarna väljer om de vill skriva på en fullmakt, där de godkänner den öppna redovisningen och att klubben sköter löneförhandlingarna. Eller också förhandlar de själva men får då inte tillgång till den öppna redovisningen.

– Lönediskussioner har alltid förekommit men det har varit mycket hysch-pysch tidigare. Nu vi vet varandras löner, säger Edgar Ejehult.

Själv har han 23 500 kronor i grundlön plus provision på i genomsnitt 10 000 kronor per månad under goda år.

Lika bra gick det inte när han ville förhandla om företagets SPP-pengar, de pensionspengar som privata företag betalat in för mycket till SPP och som återgått till företagen.

– Vi ville att äldre, slitna tjänstemän skulle få sluta arbeta i förtid men bara fem löstes ut och de var nära 65 år. I övrigt ville företaget inte diskutera de 133,8 miljonerna kronor.

Edgar Ejehult rycker på axlarna. Men som den jordnära, ”tjuriga” oxe han säger sig vara (han fuskar för skojs skull lite i astrologi) låter han sig inte slås ner.

Om det stora fackliga äventyret framöver, när Trio ska bildas, tycker han:

– Det kan bli hur bra som helst men det gäller att hitta den nye förbundsordföranden! Det nya förbundet kan bli tungrott men samordningseffekterna talar för att det ska bildas.

Man får inte glömma att det fackliga arbetet i regel sker ute på arbetsplatserna och av de lokalt valda klubbföreträdarna, slutar han.

Fakta/HTF

Tjänstemannaförbundet HTF tillhör TCO och Privattjänstemannakartellen PTK.

Organisationsområde: Handel, transport, service, turism, idrott, IT, media, privat tandvård mm.

Medlemmar: Cirka 160 000 privatanställda tjänstemän – 63 procent kvinnor.

Genomsnittsålder: 41,1 år.

Vanliga yrken: Sekreterare, assistenter, flyg- och turistvärdinnor, reklamfolk, ekonomer, säljare.

Antal arbetsplatser: ca 31 000, 80 procent av medlemmarna finns på arbetsplatser med färre än 20 anställda.

Lönespridning: Vanligen 14 000–22 000 kronor i månaden.
Förbundsstruktur: 13 förbundsavdelningar med 1 223 HTF-klubbar.

Medlemsavgift: 50–242 kronor per månad, a-kasseavgift inbegripen.

Förtroendevalda: Nära 11 500, varav 15 på heltid.

Kansli: Huvudkontor i Stockholm, 18 lokalkontor. Ca 300 anställda.

Medlemstidning: lön&jobb.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA