Förändrad arbetsrätt på önskelistan
Den amerikanska fackliga centralorganisationen AFL-CIO har gjort en storsatsning på att mobilisera medlemmarna för Barack Obama. Nu hoppas man på politiska förändringar.
Det finns många punkter överst på önskelistan, konstaterar Ronald Blackwell, chefsekonom på AFL-CIO.
Även om den amerikanska fackföreningsrörelsen har tappat medlemmar är den fortfarande en politisk maktfaktor. Trots att bara 12 procent av de anställda – och mindre än 8 procent i den privata sektorn – är medlemmar i facket, så röstar denna grupp flitigt. Och de väljer oftast de kandidater som deras fackliga organisation stödjer.
I 2008 års valrörelse har AFL-CIOs engagemang varit historiskt stort. 250 000 frivilliga har ringt 70 miljoner telefonsamtal och knackat på 10 miljoner dörrar. Fackets kampanjarbete har helt inriktats på att nå de egna medlemmarna – det är vad lagen tillåter.
Trots att fackföreningsrörelsen spelat en viktig roll för att Barack Obama ska bli vald är Ronald Blackwell ganska försiktig med att rada upp konkreta krav. Det viktigaste, konstaterar han, är att ta tag i ekonomin.
– Anledningen till att de ekonomiska frågorna är viktiga är inte bara de senaste månadernas kris utan den mer långsiktiga recession vi befinner oss i.
Under de senaste årtiondena har reallönerna stagnerat trots att produktiviteten ökat. Nu krävs en satsning på utbildning och investeringar i infrastruktur för att skapa en mer långsiktig bas för tillväxt, anser Ronald Blackwell.
– Vi behöver offentliga investeringar i infrastruktur – de eftersatta underhållet har fått den att tappa i värde.
Ett annat viktigt område är stödet till de arbetslösa, som nu blir allt fler. Många får inga pengar alls. Demokraterna har också utlovat en reform av sjukförsäkringen, som i dag för många är knuten till anställningen. Det är en förklaring till den amerikanska medelklassens skepsis inför globaliseringen, tror Ronald Blackwell.
– En amerikan som förlorar jobbet riskerar familjens trygghet. Om vi hade haft det sociala skyddsnät ni har i Sverige hade attityderna sett annorlunda ut.
På arbetsrättens område räknar facket med en snabb och viktig förändring. För att facket ska få företräda de anställda på en arbetsplats kan en arbetsgivare i dag kräva att en majoritet säger ja i en sluten omröstning. Det ger tid för en motkampanj, som ofta utförs av inhyrda antifack-konsulter. Det är inte ovanligt att de som försöker bilda en fackklubb får sparken. Det kan medföra skadestånd, men det är en kostnad många arbetsgivare är beredda att ta, eftersom ett kollektivavtal innebär stora kostnader för hälsovård och pensioner.
Facken vill i stället ha »card check« – det ska räcka att en majoritet av de anställda fyller i ett kort där de förklarar att de vill företrädas av facket.
Undersökningar visar att 55 procent av de anställda skulle vilja vara med i facket, om det fanns på deras arbetsplats. Det ger Ronald Blackwell hopp om framtiden.
– Om vi hade 50 miljoner medlemmar skulle USA vara ett annat land.
Fackföreningsrörelsen i USA
Den stora amerikanska centralorganisationen AFL-CIO, American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations, samlar 56 fackförbund i USA och Kanada med sammanlagt 8,5 miljoner medlemmar. Ordförande sedan 1995 är John Sweeney.
AFL-CIO har ingen direkt koppling till det demokratiska partiet men ger i allmänhet dess kandidater sitt stöd.
Bland medlemsförbunden i AFL-CIO finns American Federation of Government Employees (AFGE), det största facket för statligt anställda, American Federation of State, County and Municipal Employees (AFSCME), ett förbund för offentligt anställda i delstater och lokal administration, National Association of Letter Carriers (NALC) och American Postal Workers Union (APWU), två förbund för postanställda, samt Transport Workers Union of America (TWU), med medlemmar inom kollektivtrafiken och på flygplatser.
Den som inte har en fackklubb på arbetsplatsen kan inte gå med i ett vanligt fackförbund. För dem grundades 2003 organisationen Working America, som i dag har cirka 2 miljoner medlemmar.
2005 lämnade ett antal fackförbund AFL-CIO och bildade en ny organisation, Change to Win. Den omfattar i dag sju förbund med sammanlagt 6 miljoner medlemmar. Bland medlemsförbunden finns servicefacket SEIU och transportfacket Teamsters.