Annusjka Hellsten ST-medlem på Migrationsverket. FOTO: STIG HEDSTRÖM
Annusjka Hellsten ST-medlem på Migrationsverket. FOTO: STIG HEDSTRÖM

Flyktingläger och vin på Annusjkas resa

FÖRDJUPNING: INTERVJU2009-11-24

Annusjka Hellsten är ST-medlem på Migrationsverket och nyss hemkommen från en privat resa till Libanon, där hon besökt såväl flyktingläger som vingårdar.  

Libanon, hur kommer det sig?

– Jag har två gamla arbetskamrater som anordnar resor. De är dels intresserade av Palestinafrågan, dels av spännande resmål. Så för ett par år sedan var vi på Västbanken, och i år blev det Beirut i Libanon.

Du reste privat?

– Ja, vi var 18 personer med intresse för Palestinaflyktingarnas situation. Fast min chef tyckte resan var intressant ur arbetssynpunkt, vi besökte ju sex av FN-organet UNRWAs flyktingläger. Så jag har fått visa bilder och berätta om resan för mina arbetskamrater. Som jag ser det kommer de kunskaper och erfarenheter jag har fått även att komma jobbet tillgodo.

Hur ser du på Palestinafrågan?

– Jag kan bara konstatera att situationen är ohållbar. Men jag har ingen lösning. Till dem som säger att man ska ge upp hänvisar jag till Sydafrika och till Berlinmurens fall. Det finns hopp.

Hur är det i lägren?

– Väldigt olika. Det är fattigt och trångt. I lägret Ayn al-Hilwa bor
47 000 människor! Man ser att det är hälsovådligt, även om vissa av lägren är välordnade.

– En annan sak är att när man talar om flyktingläger ser man tält framför sig. I Libanon är det oftast murade betonghus. I landet finns tolv flyktingläger med sammanlagt 222 000 registrerade palestinier. Men man räknar med att över 422 000 palestinier befinner i Libanon.

Hur blev ni bemötta?

– Vi besökte som sagt sex av flyktinglägren och talade med representanter för lägren och flyktingarna, UNRWA och politiska organisationer. Vi blev väldigt positivt och välkomnande bemötta.

Vad slog dig vid besöken i flyktinglägren?

– Många av palestinierna har bott här ända sedan 1948. Och jag såg hur man försöker skapa hemkänsla. Vissa hade exempelvis planterat blommor och nyttoväxter i konservburkar och försökt ordna så fint som möjligt.

Något annat du reagerade på?

– Ja. För att få flyktingstatus måste man födas i rakt nedstigande led från de så kallade 48-flyktingarna. Men det räknas bara på pappans sida. Så om en kvinna med flyktingstatus gifter sig med en ickeflykting får hennes barn inte flyktingstatus.

Ni bodde i Beirut?

– Ja, en fantastisk stad. Vacker, även om det fortfarande finns delar som är sönderbombade. Och vad många kanske inte vet är att Beirut har stränder mitt inne i stan, där män badar på en remsa och kvinnor på en annan.

Ni gjorde annat också?

– Ja, vi var till en vingård i Bekaadalen, där man lagrade vin i grottor. Och vi besökte även Baalbek, en gammal arkeologisk fyndplats där man hittat spår av bebyggelse från 2000 år före Kristus. Det var väldigt spännande.  

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA