ST-medlemmen André Bengtsson, flygledare på ATCC Malmö, har tillbringat tolv veckor som volontär på ett barnhem i Kenya. Han vill gärna resa tillbaka någon gång för att ta reda på hur det gått för John Kamau och de andra barnen. Foto: Privat
ST-medlemmen André Bengtsson, flygledare på ATCC Malmö, har tillbringat tolv veckor som volontär på ett barnhem i Kenya. Han vill gärna resa tillbaka någon gång för att ta reda på hur det gått för John Kamau och de andra barnen. Foto: Privat

Flygledaren som blev volontär i Kenya

FÖRDJUPNING: INTERVJU2012-04-16

André Bengtsson jobbar till vardags som flygledare på ATCC Malmö. Men i november tog han ledigt och åkte till Kenya för att arbeta tolv veckor som volontär på ett barnhem.

Hur kom det sig att du reste iväg som volontär?

– Jag har alltid velat vara på ett ställe en längre tid. Jag började leta efter volontärresor, men hittade inget som passade. Men så fick jag höra talas om ett barnhem i Kenya som grundats av en svensk-kenyanska, Jacinta Njoroge. Hon har familj i Sverige, men när hon var i Kenya och hälsade på lade hon märke till alla föräldralösa barn som var lämnade vind för våg. Hon började gråta och då föreslog hennes nioåriga dotter att de skulle bygga ett hus åt barnen. Och på den vägen är det.

Hur finansieras barnhemmet?

– Majoriteten av de omkring 70 barnen är föräldralösa. Föräldrarna har oftast dött i aids eller i bilolyckor. Barnhemmet och skolan finansieras enbart med svenska medel och har bara svenska volontärer. Stödorganisationen för barnhemmet heter Kampi Ya Motos barn och har ett 90-konto.

Vad gjorde du som volontär?

– Barnhemmet har åtta anställda, fyra kvinnor och fyra män. Volontärerna hjälper till med grönsaker och med vatten. Men mest fyller man en funktion som en närvarande vuxen, barnen är från 4 år till över 20. Och vi ordnade även aktiviteter som fotbollsturnering, bakning och disco.

Hur hade barnen det?

– Barnen har det bra på barnhemmet, de har bättre förutsättningar än de som bor runtomkring. Jag kanske inte skulle orka samla ihop all semester för att åka dit som volontär igen, men jag skulle gärna vilja åka dit och se hur det gått för alla jag lärde känna.

Hur var Kenya?

– Jag kom till Nakuuru, som ligger nordväst om Nairobi, i november. Då regnade det fortfarande en del. Senare blev det torka och svårt med vatten. Nakuuru ligger väldigt vackert på 2 000 meter höjd i närheten av staden Kampi Ya Moto, därav namnet på stödorganisationen. Kenyaner är ett vänligt och varmt folk, men korruptionen är mycket mer utbredd än vad jag föreställt mig.

Har tiden som volontär förändrat dig?

– Jag uppskattar fler saker i vardagen, som att komma hem och sätta på en kran så att det kommer vatten. Här hemma tar det inte en halv dag att planera för tvätt. 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA