Per Larsson med sin norska rekordlax på 15,1 kilo. »Det är en sådan fisk man väntar på hela livet«, säger han.
Bild: Privat
Per Larsson med sin norska rekordlax på 15,1 kilo. »Det är en sådan fisk man väntar på hela livet«, säger han.

Fisket har fått honom på kroken

FÖRDJUPNING: INTERVJU2018-02-13

ST-medlemmen Per Larsson på Linnéuniversitetet i Kalmar är professor på institutionen för biologi och miljö och forskar om fiskekologi. Men han är också engagerad i ledningen för föreningen Sportfiskarna.

Vad gör Sportfiskarna?

– Från början var det enbart en förening för sportfiskare med en tidning och trevliga fiskereportage. Men nu är vi en professionell organisation med

50 anställda på kansliet och över 50 000 betalande medlemmar. Alla som spinnfiskar, metar eller flugfiskar kan vara med, däremot inte den som fiskar med nät. Jag sitter i förbundsstyrelsen.

Vad har föreningen på agendan?

– Vi driver på för att förbättra sportfisket för arter som lax, gädda och

abborre. Exempelvis jobbar vi för att få bort vandringshinder i älvar och vattendrag. Vi har också en stor barnverksamhet och erbjuder möjlighet för barn att fiska, inte minst barn i storstadsmiljöer. Vi ordnar också tävlingar. Förr handlade det om att dra upp så många som möjligt och visa upp och väga. Nu försöker man mäta och släppa tillbaka.

Vilken typ av fiske föredrar du?

– Jag har fiskat mycket ända sedan jag var sex år gammal. Jag metar, spinnfiskar och flugfiskar. Nu för tiden har jag inte riktigt lika mycket tid, men jag flugfiskar gärna lax i Norge. Jag fick en lax på 15,1 kilo, vilket är personligt rekord, i en älv vid Trondheim förra sommaren. Det är en sådan fisk man väntar på hela livet.

Vad forskar du om?

– Just nu forskar jag om Sveriges och Europas största fisk, malen. Den finns bara i tre vattensystem i landet – Helgeån, Emån och Båven-systemet.

I Helgeån finns ungefär 1 500 vuxna individer. Bakgrunden är att det är en varmvattenfisk, som levt på sparlåga i många hundra år, kanske tusen år. Men om det blir varmare kanske den kan klara sig bättre.

Har du någon nytta av fisket i jobbet?

– Jag jobbar ju med fisk, men visst jag kan få många idéer från sportfisket – och tvärtom, en del kunskap från forskningen. Samtidigt är det inte alltid så lätt att forskare och sportfiskare alltid har samma åsikter eller kunskaper. Den som är ute mycket och fiskar kan saker som inte forskare kan och vice versa.

Ditt bästa fisketips?

– Man måste ju veta var man ska fiska någonstans, var det finns fisk. Och det bästa är att använda naturligt agn. Konstgjort kan aldrig bli bättre.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA