Annons:

"Regeringen måste skapa jobb åt ungdomar", säger Sara Mabey Abelou, fackordförande för administrativ personal i regeringskansliet i Niger. FOTO KRISTOFER SAMUELSSON
"Regeringen måste skapa jobb åt ungdomar", säger Sara Mabey Abelou, fackordförande för administrativ personal i regeringskansliet i Niger. FOTO KRISTOFER SAMUELSSON

Fattigaste landet rikt på resurser

FÖRDJUPNING: NIGER2009-11-24

Sara Mabey Abelou är facklig ledare i Niger, som enligt FN är världens fattigaste land. Folket lider också under en politiskt auktoritär regim, och lagen diskriminerar kvinnor.

– Niger saknar allt, förklarar Sara Mabey Abelou. Vi har brist på vägar, el och vatten, och hälsotillståndet i befolkningen är mycket dåligt.

Stora delar av Niger täcks av Saharas sand, men i de västra och södra delarna finns bördig mark, och de flesta invånare är jordbrukare. Människor på landsbygden har dock ofta mindre än en dollar om dagen att leva på, berättar Sara Mabey Abelou.

– Fattigdomen har spridits överallt. En del går hela dagar utan mat. Och kvinnorna drabbas värst, för de är fattigast.

Samtidigt har landet naturtillgångar som kol, guld och olja. Regeringen har i samarbete med Kina börjat exploatera oljan i norra delen av landet, men det har hittills mest skapat arbete för influgna kineser. Detta samtidigt som kanske
80 procent av de unga i Niger saknar arbete, enligt Sara Mabey Abelou.

– Det pågår en »brain drain«. Alla som kan lämnar landet och bosätter sig i Libyen eller USA.

Det är upptäckten av olja som ligger bakom regimens svängning åt auktoritärt håll, tror hon.

President Mamadou Tandja kom till makten genom demokratiska val 2001, men har nu tagit till starkt ifrågasatta metoder för att få sitta kvar en tredje period, vilket konstitutionen inte tillåter. En folkomröstning ordnades för att ändra grundlagen, men få kunde delta. Sara Mabey Abelou kallar det en konstitutionell kupp.

– En av presidentens söner kontrollerar oljeresurserna. Och nu styr de landet som traditionella klanledare.

Fängelse efter protester

Politiska partier, fackföreningar och människorättsorganisationer har protesterat och demonstrerat, vilket lett till många fängslanden. Parlamentet upplöstes i maj. Västafrikanska unionen införde i oktober handelsembargo och stängde gränserna mot Niger för att visa sitt ogillande. Enligt lokala rapporter har hundratals människor redan lämnat landet för att klara sitt uppehälle.

Sara Mabey Abelou befarar att händelseutvecklingen kan leda till stor social oro, till och med inbördeskrig. »Må Gud hjälpa oss«, säger hon.

Förutsättningarna för fackligt arbete har också försämrats.

– Om vi har ett möte och delar ut flygblad, till exempel, surrar helikoptrarna ovanför och de försöker att gripa oss.

Det är alltså en öppen fråga i vilken mån det fackförbund inom den statliga administrationen som Sara Mabey Abelou leder nu kan fortsätta sitt arbete. Ett arbete som bland annat gäller kravet på säkra anställningar. Bara 4 000 av de 34 500 statstjänstemännen har kollektivavtal, de övriga kan bli av med jobbet direkt om de gör ett misstag.

Könsdiskriminering i staten

Facket kräver också stopp för könsdiskrimineringen inom vissa statliga sektorer, och har genomfört en strejk för att visa allvaret i sitt krav.

I Niger får statsanställda män förmåner, såsom husförmån, men inte kvinnor.

– Jag har arbetat i statlig sektor i nästan tjugo år, och det har min man också. Han får förmånerna, men jag har aldrig fått några. Som kvinna måste jag gå till domstol och bevisa att det är jag som är familjens överhuvud – och de skulle ändå inte tro mig.

Liksom i flera andra västafrikanska länder betalar en gift man också mindre skatt än en gift kvinna.

Kamp mot kvinnomisshandel

Sara Mabey Abelous fackförbund driver tillsammans med organisationer för mänskliga rättigheter även en kampanj mot kvinnomisshandel. Man ordnar diskussionsforum, spelar teater och gör tygtryck med politiska slogans. I det mansstyrda samhälle som Niger är, är våld mot kvinnor i hemmet utbrett.

– Varje kvinna känner hotet från sin man. Men man talar inte om det.

Niger

  • Yta: 1 227 000 kvadratkilometer (ungefär som Sverige, Norge, Danmark och Finland tillsammans).
  • Folkmängd: 15,3 miljoner.
  • Huvudstad: Niamey, 907 000 invånare.
  • Geografi: 80 procent av landets yta täcks av öken och befolkas av nomadfolk.
  • Naturtillgångar: Uran, kol, guld, olja och andra mineraler.
  • Levnadsstandard: Plats 182 av 182 i FNs index över utveckling och välfärd.
  • Medellivslängd: 50,8 år.
  • Läskunnighet: 28,7 procent av den vuxna befolkningen.
  • Statligt anställda: Omkring 34 000.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA