Allt började med ett bröllop. Nu har Ola Depui och hans make Joakim vävt och sytt upp ett femtontal dräkter till sin bok om folkdräkter.
Bild: Privat
Allt började med ett bröllop. Nu har Ola Depui och hans make Joakim vävt och sytt upp ett femtontal dräkter till sin bok om folkdräkter.

Fastnade för folkdräkter

FÖRDJUPNING: INTERVJU2019-01-29

ST-medlemmen Ola Depui är administratör vid tingsrätten i Jönköping och expert på folkdräkter. Tillsammans med maken Joakim har han både skrivit boken Allmogens kläder blir häradsdräkter och tagit fram en mansdräkt för Mo härad.

Av:  Jenny Damberg

Hur fastnade du för folkdräkter?

– 2014 blev jag och min man Joakim tillfrågade om att vara toastmastrar på ett bröllop. Det ville vi så klart, men frågan var vad man skulle ha på sig. Då slog det oss: folkdräkt. Vi lånade av en kompis. När vi började kolla upp möjligheterna att skaffa egna insåg vi att det inte fanns någon mansdräkt för Mo härad, som vi båda kommer ifrån.

Mo härad låter ålderstiget?

– Det är den gamla administrativa domstolsindelningen. I vissa fall är dräkterna indelade häradsvis. I Mo härad fanns en kvinnodräkt framtagen 1945, men ingen mansdräkt. Så vi började söka information.

När fick ni era egna dräkter?

– Det var i slutet av 2016. Vi har svarta vadmalsbyxor, men också sämskskinnsbyxor. En skjorta och tre olika västar. En mörkgrön, en vävd randig och så en i rött bomullstyg med gula blomslingor tryckta. Det är tyger som var populära i slutet av 1700-talet och i början av 1800-talet, när bomullstyger var det mest exklusiva man kunde få tag i. Många av de bevarade plagg som varit förebilder till våra folkdräkter var populära bland allmogen och bönderna.

Har ni sytt själva?

– Ja, och även vävt. När vi skrev boken trodde vi att det skulle bli en enkel match att låna dräkter till fotografering. Men det visade sig att de som fanns att låna var väldigt små. Vi har vävt och sytt upp ett femtontal dräkter.

Kunde ni sy och väva innan ni började?

– Sy kunde vi, från skolslöjden. Vävning var mer av en utmaning. Men hemslöjden lånade ut en vävstol. Sedan använde vi oss av Youtube där det finns väldigt pedagogiska klipp för varje moment som visar hur du sätter upp en väv, inspelade av en lärare vid Umeå universitet.

Vad är det för klädsel som gäller på tingsrätten?

– De medarbetare som uppträder i rättssalen har en väldigt vårdad klädsel. Jag brukar ha skjorta och jeans. Emellanåt med kavaj till. Det handlar om att visa respekt för de parter vi kommer i kontakt med i vår verksamhet. T-shirts med tryck är en bristvara.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA