Fackliga krav ska främja jämställdhet

FÖRDJUPNING: REPORTAGE2007-06-18

Att kunna förena yrkesliv och privatliv ska vara möjligt för alla, oavsett ålder och om man har familj eller inte. ST måste – på alla nivåer – bevaka allas löneutveckling. Det säger STs förhandlingschef Johan Tengblad.

ST har nyligen överlämnat sina centrala avtalsyrkanden 2007 för myndigheterna. De innehåller kravet att arbetsorganisation och anställningsvillkor, däribland arbetstidsfrågor, ska ses över för att bland annat föräldrar ska kunna kombinera yrkes- och privatliv. Syftet är också att kvinnors utvecklings- och karriärmöjligheter ska främjas.

Enligt STs förhandlingschef Johan Tengblad är just föräldraskap en ”riskpunkt” i arbetslivet, både under själva ledigheten och när föräldrar kommer tillbaka i jobb.

– Man kan se skillnaderna i lön mellan män och kvinnor väldigt tydligt efter kvinnors barnafödande period, konstaterar han. När samhälle och arbetsliv blir mer jämställt kommer samma problem att gälla män.

Men i dag slår detta hårdast mot kvinnor, eftersom det ofta är de som tar ut den större delen av föräldraledigheten. Som resultat riskerar de att deras karriärmöjligheter och utveckling i arbetslivet får stå tillbaka.

Bevaka utvecklingen

– ST måste därför både centralt och lokalt se till att föräldrars
löner inte släpar efter och bevaka löneutvecklingen. I stor utsträckning berör detta också arbetstidsfrågor. Och hur en enskild anställd kan påverka sin arbetstid – det handlar om inflytande. Det är en lokal frågeställning, säger han.

ST har formulerat en strategi för bättre anställningsvillkor. Där nämns också en rad andra exempel som de lokala facken ska arbeta vidare med:

* Villkor, rutiner och arbetsplanering anpassas så att det blir lättare för den enskilde att kombinera yrkes- och privatliv på arbetsplatsen.

* Möten förläggs till arbetstid så att alla anställda kan delta.

* Möjlighet att arbeta hemifrån vilket förutsätter rätt försäkringar och arbetsmiljö. Föräldralediga ska ha kontakt med arbetsplatsen under föräldraledigheten och få utvecklingssamtal efter denna.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA