Bild: Istockphoto

Facklig hjälp kan bli räddningen

FÖRDJUPNING: RÄTTSHJÄLP 2016-03-22

När alla möjligheter är uttömda i en tvist kan ST föra ärendet vidare till domstol. Då får medlemmen rättshjälp från förbundet.

– ST försöker alltid i första hand lösa konflikter genom att förhandla på arbetsplatsen, det är så vi gör i Sverige, säger Anders Hult, förbundsjurist på ST.

En tvist kan exempelvis gälla uppsägning, avskedande, diskriminering, lön eller en arbetsskada. Om den inte går att lösa förhandlingsvägen kan ST driva ärendet vidare till domstol. Då kan förbundet bevilja rättshjälp till den medlem som berörs, vilket innebär att förbundet står för eventuella rättegångskostnader.

Det är STs rättshjälpskommitté som beslutar om rättshjälp. Rättshjälpskommittén består av förbundsordföranden och de två vice ordförandena.

När det gäller arbetsrätt företräds medlemmen oftast av förbundets jurister. När det gäller arbetsskador är det den fackligt ägda juridikbyrån LO-TCO Rättsskydd som driver STs ärenden i domstol.

Rättshjälp kan i vissa fall också beviljas för ärenden som rör arbetslöshets- och socialförsäkringarna, om det finns särskilda skäl för det. Men det är ovanligt.

En medlem kan även få rättshjälp om han eller hon riskerar åtal för ett brott som har med anställningen att göra.

I sådana fall sker en bedömning av om brottet går att försvara ur ett fackligt perspektiv för att rättshjälp ska beviljas.

– Huvudregeln är att brottet ska ha en koppling till arbetet och att det inte var avsiktligt, säger Anders Hult.

Få tvister blir fall för domstol

  • Arbetsmarknadens parter löser själva 90–99 procent av alla tvister, enligt uppskattningar från LO och Svenskt Näringsliv.

källa: sou 2012:62

Tre fall som ST drivit i Arbetsdomstolen

  • Kronofogden beordrade en kronoinspektör att upphöra med sitt uppdrag som god man eftersom man ansåg att det var en förtroendeskadlig bisyssla. ST drev fallet till Arbetsdomstolen och menade att bisysslan var samhällsnyttig och att risken för att den skulle skada myndighetens anseende var försumbar. Domstolen gick på STs linje.
  • Polisen hade som rutin att säga upp anställda som dömts för misshandel. I ett fall där en civilanställd medarbetare sagts upp ansåg ST att det fanns förmildrande omständigheter och att man borde göra en bedömning i varje enskilt fall. AD stödde STs linje.
  • Försäkringskassan sade upp en anställd, som hanterade en stor mängd enklare ärenden, men hade missat att hon handlade några ärenden där hon var jävig. ST drev fallet till Arbetsdomstolen som konstaterade att tjänstemannen inte medvetet handlagt närståendes ärenden, men att hon brustit i sin kontroll. Domstolen gick på STs linje.

70  

  • 2014 hade ST centralt 70 tvister. Av dem gick en handfull vidare till stämningar i Arbetsdomstolen. I snitt stämmer ST artbetsgivareinför Arbetsdomstolen en till två gånger om året.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA