Tobias Bjerman i STs förbundsstyrelse är utbildad idrottsmassör och hjälper bland annat Ljungskile SKs fotbollslag.
Bild: Bengt Öberg
Tobias Bjerman i STs förbundsstyrelse är utbildad idrottsmassör och hjälper bland annat Ljungskile SKs fotbollslag.

Fackföreningsmannen som knådar idrottarnas muskler

FÖRDJUPNING: INTERVJU2011-09-05

Tobias Bjerman är avdelningsföreståndare på behandlingshemmet Ljungbacken i Uddevalla och ledamot i STs förbundsstyrelse. Men på fritiden är han idrottsmassör.

Hur kommer det sig att du började med idrottsmassage?

– Intresset väcktes när jag var ung och skadade mig i samband med fotboll. Så småningom lärde jag mig massera och gick kurser i fysioterapi. Även om jag utbildade mig till idrottsmassör blev det aldrig av att jag jobbade med det. I stället började jag arbeta på ett SiS-behandlingshem. Senare, när några lokala fotbollslag fick reda på att jag kunde idrottsmassage, frågade de mig om jag ville jobba med dem. Det ledde till att jag senare började arbeta för Ljungskile SK som vikarie för ordinarie massör. Nu hoppar jag in när jag behövs. Men inte lika ofta som förut, då mitt fackliga uppdrag tar mycket tid. 

Varför vill du ägna dig åt massage?

– Jag är ju väldigt intresserad av idrott och för mig är det kul att få vara med på det här sättet. Det har också blivit som ett sätt för mig att koppla av från arbetet och från mina fackliga uppdrag. Det här med massagen är lite som min egen tid.

Vad gör du under träningar och match?

– Under träningarna skriver spelarna upp sig om de behöver behandling. Sedan undersöker jag dem. Om de har en mindre skada får de massage. Är skadan allvarligare skickar jag dem vidare till en läkare eller naprapat. Inför matcher får de som känner sig stela uppmjukande massage. Under matchen hjälper jag till om det uppstår skador.

Vilka är de vanligaste skadorna bland spelarna?

– Det är de som uppkommer genom exempelvis sparkar. Det är också vanligt med stelhet i musklerna och sträckningar. Ibland har de även problem med trötta muskler efter för hård träning.

Har du haft nytta av dina massagekunskaper på ditt jobb på behandlingshemmet?

– Absolut, det är alltid bra att arbeta med beröring när man jobbar med människor. Det kan skapa förtroende och bygga relationer. Det händer att ungdomarna på behandlingshemmet vill ha massage. Men det är mycket viktigt att vara försiktig. Några av dem har blivit utnyttjade, därför måste man tänka på hur man närmar sig dem.

Skulle du kunna tänka dig att jobba som massör på heltid?

– Kanske under en period, men jag behöver nog mer erfarenhet. Ska man jobba som massör måste man också ha flera uppdrag, inte bara ett. Men det är ju klart att det skulle vara en dröm att få jobba under en VM-turnering eller under ett OS.

Du är även fritidsmusiker. Hur hinner du med allt?

– Problemet är att jag inte hinner med allt. Ibland sjunger och spelar jag covers på gitarr. Jag hade rockdrömmar när jag var ung och har alltid varit intresserad av musik. Men eftersom jag även har familj och barn lägger jag just nu fokus på massagen och det fackliga arbetet. Och nu har jag ännu ett projekt på gång: vi har precis byggt färdigt ett hus, så jag har målat och flyttat hela sommaren!

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA