Facket vill ha mer uppbackning
De flesta kontorsanställda håller till i ett hus från 1810-talet. Det byggdes för dåvarande ägaren John Burgmans tjänstefolk, läser jag på en skylt.
Skansens byggnader är en tilltalande miljö att vistas i men den har olägenheter. Personalen är geografiskt spridd över ett område som motsvarar Gamla sta’n – med allt vad det innebär av kontaktproblem och springande fram- och tillbaka mellan byggnaderna.
–Vi har väldiga toppar och dalar vad gäller Skansens bemanning och många som arbetar under helgerna är studerande.
Det säger Krister Lund, ledamot i STs sektionsstyrelse. Han är dataansvarig och fast anställd sedan 1980. Enligt honom är det svårt att värva medlemmar bland de nyanställda särskilt som många är timanställda med korta anställningsavtal. Dessutom saknar sektionen både ordförande och vice ordförande.
–Mer och mer ansvar läggs på oss i lokala facket samtidigt som vi får mer att göra i det ordinarie jobbet. Arbetsklimatet har blivit hårdare, konstaterar Inger Berglund inne på bokningen och efterlyser mer uppbackning från centrala ST.
Annars trivs hon med jobbet.
Personalen följer en rad olika avtal, beroende på yrkesgrupp och organisationstillhörighet. Tre olika fack är representerade: ST inom Kultursektorn, Saco och Seko.
Löner
Skansen har ungefär 180 fast anställda med en medelålder som 2003 var 47 år. Medellönen var då 20807 kronor per månad – för kvinnor 20497 och män 21235 kronor. Månadslönen för 60 procent av de fast anställda låg över 19000 i månaden.