Bild: Kenneth Paulsson

Facket måste visa hur viktigt det är

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2010-09-07

Namn: Siw Björnström Ålder: 47 år Bostad: Villa i Kiruna Familj: Man, vuxna barn och hundar. Dottern är i USA och sonen jobbar i Kiruna Yrke och arbetsplats: Administratör på jaktregistret vid Naturvårdsverket i Kiruna Månadslön: 22 000 kronor

Arbetsuppgifter: Jag jobbar på jaktregistret i Kiruna. Vi ger ut de jaktkort som behövs för att få jaga i Sverige och vi registrerar dem som tagit jägarexamen.

Juni till oktober, när jaktkorten kommer, är en hektisk tid. De måste förnyas varje år i månadsskiftet juni/juli. Då ringer det nästan hela tiden. Många jägare undrar hur man betalar jaktkortet, hur lång tid det tar tills man får det och om deras jägarexamen har blivit registrerad. Den övriga perioden, november till maj, är lite lugnare. Då ägnar jag mig mest åt att registrera jägarexamina.

Jag är också arbetsplatsombud. Jag lyssnar på mina medarbetare och hör vad de tycker och tänker om arbetet och för det vidare. Vi är fyra som jobbar här i Kiruna, så det första jag gjorde var att se till att vi alla blev fackligt anslutna.

                                                         — •l• —

Fritid: Jag tillbringar så mycket tid jag kan ute i naturen. Min man är jägare och jag tränar jakthundarna, så vi är ute i skogen jämt och ständigt. Vi har även en stuga dit vi brukar resa för att åka skidor.

                                                         — •l• —

Det bästa med jobbet: Det bästa med jobbet är den mänskliga kontakten. Jag har mycket kontakt med jägarna och jägarförbunden.

                                                       — •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Jag skulle vilja utveckla registret så det innefattade mer. I Norge ingår till exempel fiskekortet i
registret. Det skulle kunna skapa fler arbetstillfällen här uppe, så att man inte behövde flytta för att få jobb.

                                                       — •l• —

Därför är jag med i ST: Om inte fackförbunden funnits hade vi inte haft något. Ingen semester och knappt någon lön. Det är fackens förtjänst att vi har det. Man vet inte vad som händer med våra rättigheter om facken försvinner.

                                                       — •l• —

Viktigaste frågan för facket: Den centrala frågan för facket i dag är att visa hur viktigt det är, att få fram fackets roll. Det är många som har lämnat facket och jag tror det kan bero på bristande information. Mina barn har inte fått någon utbildning om facket alls i skolan. När jag var liten blev vi informerade om fackets arbete.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA