Facket för en politisk kamp
– När kvinnorna inte får ut lönen av sin arbetsgivare brukar de blockera bron över floden Niger. Det fungerar för det mesta.
Det berättar Karin Ström, ombudsman på ST. Hon har just kommit hem från en facklig konferens i Niamey i Niger i Afrika.
Tillsammans med Anna-Greta Johansson från STs förbundsstyrelse deltog hon när kvinnokommittéerna från de offentliganställdas fackförbund i Mali, Niger och Tchad höll konferens i november. Syftet var att utvärdera ett projekt som ST driver tillsammans med internationalen Iska.
– Det är slående hur många av problemen i Västafrika liknar dem vi har här hemma, säger Karin Ström.
De kämpar med rekrytering, med att engagera medlemmar och med att få alla fackförbund att dra åt samma håll, berättar hon.
Karin Ström fascinerades av det starka engagemanget.
– Det var otroligt imponerande. Där är fackligt arbete en politisk kamp på ett helt annat sätt än i Sverige. Det är starka kvinnor – och män – som jobbar hårt för att kvinnofrågorna ska komma upp på agendan i sina organisationer.
Villkoren för kvinnorna är hårda. 40 procent av alla kvinnor som föder barn på landsbygden dör i barnsäng. Orsaken är att de är omskurna, att hygienen är dålig och att det inte finns någon vård.
– De kvinnor som jobbar fackligt är ofta ensamstående och har ett stort försörjningsansvar. Toma Bechir från Tchad berättade att hennes man har två fruar och därmed två familjer. Därför är det hon som har huvudansvaret för sin familj.
Lönerna för de offentliganställda är låga. Om de över huvud taget betalas ut.
När Karin Ström och Anna-Greta Johansson var på besök diskuterades ett förslag från arbetsgivaren att betala ut lönerna var 40e dag istället för en gång i månaden. Svaret från facket kan bli strejk.
Resultatet av projektet har varit lyckat hittills, förklarar Karin Ström.
– Det finns 98 kvinnor som är utbildade för att leda det fackliga arbetet. Det har skapats 46 kvinnokommittéer och målet att få 1 100 nya medlemmar har överträffats. Kommittéerna har också genomfört hiv/aidskampanjer i de tre länderna.
Fackförbunden lider brist på resurser och har svårigheter att hålla kontakt med sina medlemmar. Avstånden är stora och kommunikationerna dåliga.
– På konferensen diskuterades att inrätta en inkomstbringande fond. I Niger driver kvinnokommittén redan en trädgård som säljer frukt och grönsaker. Ordföranden i veterinärfacket föreslog att den skulle kompletteras med en hönsfarm. Inkomsterna behövs eftersom medlemmarna har svårt att betala sina avgifter till förbunden.
Innan Karin Ström och Anna-Greta Johansson lämnade Niamey lovade de att undersöka möjligheterna för ST att hjälpa kommittéerna att få datorer med Internetuppkoppling så att de lättare kan hålla kontakt med sina medlemmar.
ST ska också bistå med kunskap om hur de ska bygga upp sina inkomstbringande fonder.