En fråga om jämställdhet

FÖRDJUPNING: DELTID2014-06-17

Kvinnor jobbar deltid i mycket större utsträckning än män, men andelen har minskat sedan 1995. De flesta av de som arbetar deltid gör det för barnens skull, eller för att de inte har något lämpligt heltidsarbete.

– Det finns negativa konsekvenser av att arbeta deltid. Dels får man mindre pengar för stunden, dels mindre i pension, säger Bosse Parbring, som är projektledare för projeket Deltid i Norden som drivs av Nordisk information för kunskap om kön, NIKK, vid Göteborgs universitet.

Enligt honom förlorar svenska deltidsarbetande mer än sina norska och danska grannar, beroende på att vårt pensionssystem är uppbyggt så att hela livsinkomsten räknas.

Deltidsarbete är, i såväl i Norden som Europa, i hög grad en jämställdhetsfråga. Enligt SCB arbetar drygt 36 procent av de svenska sysselsatta kvinnorna deltid, jämfört med knappt 13 procent av männen.

Men mellan 1995 och 2012 har deltidsarbetet minskat för kvinnor i alla nordiska länder utom Finland. Andelen deltidsarbetande kvinnor är högst i Norge med 36 procent och lägst i Finland där bara 15 procent av kvinnorna arbetar deltid. Deltidsarbetande män är också vanligast i Norge och mer sällsynta på Island.

– Men när arbetslösheten ökar så jobbar också fler deltid ofrivilligt. Det syns särskilt i spåren av den ekonomiska krisen på 1990-talet och i samband med finanskrisen 2008, säger Bosse Parbring.

Det finns ingen lagstadgad rätt att gå ned i arbetstid, om man inte är förälder eller studerar. Andra som vill arbeta deltid måste komma överens med sin arbetsgivare om det.

Bild: Thinkstock

Enkät: Har du jobbat deltid någon gång?

  • Mirka Hjerpe, domstolshandläggare, Nacka tingsrätt:

–  Jag har inte haft en deltidsanställning men har arbetat deltid på timme under tiden då jag pluggade på universitet.

Skulle du vilja jobba deltid?

– Ja, jag skulle tänka mig att arbeta deltid när jag får barn men ser inte något behov av det i dag.

  • Nina Sayah Alam, servicehandläggare på Försäkringskassan i Västerås.

–  Nej, jag har aldrig jobbat deltid.

Skulle du vilja jobba deltid?

–  Ja, jag skulle gärna vilja jobba deltid för att hinna umgås mer med min son som är sex år och ska börja ettan till hösten. Men som ensamstående är det svårt att gå ned i tid rent ekonomiskt.

  • Anna Håkansson, förvaltningsledare, Pensionsmyndigheten:

–  Ja, jag jobbade deltid en kort period när jag var runt

20 år och studerade. Därefter har jag alltid haft en heltidsanställning. 

Skulle du vilja jobba deltid?

– Ja, jag skulle gärna vilja jobba deltid för att få mer tid med mina barn som är 8 och 10 år.

6 %

Sex procent eller 14 219 av de anställda i staten har en deltidsanställning (september 2013).

1995  

1995 infördes rätten till att gå ned till 75 procents tjänstgöring om man har barn under åtta år.

Så många vill arbeta mer

Andel av de deltidssysselsatta som vill och kan arbeta mer.

15-24 år

  • Kvinnor: 31 %
  • Män: 30 %

25-54 år

  • Kvinnor: 25 %
  • Män: 16 %

55-74 år

  • Kvinnor: 7 %
  • Män: 8 %



Källa: SCBs arbetskraftsundersökning 2012.

Får inte diskrimineras

Det är förbjudet att diskriminera deltidsarbetande och arbetstagare med tidsbegränsad anställning. En arbetsgivare får inte missgynna dessa genom att tillämpa mindre förmånliga lönevillkor eller andra anställningsvillkor.

Har företräde till heltidsjobb

En deltidsanställd som har anmält till sin arbetsgivare att han eller hon vill ha en anställning med högre sysselsättningsgrad har företrädesrätt till den tjänsten. En förutsättning är att den deltidsanställde har tillräckliga kvalifikationer och att arbetsgivarens behov av arbetskraft tillgodoses genom att den deltidsanställde arbetar mer.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA