En får hjälpa till själv också

FÖRDJUPNING: VARFÖR ÄR DU SÅ FRISK, ANN-BRITT2004-03-17

De anställda vid försäkringskassorna är relativt sett sjukast i landet. Ann-Britt Lidbeck på Värmlandskassan är dock ett lysande undantag.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Varför blir inte du stressad och sjuk som så många andra?

–Jag tror att det beror både på omgivningen – arbetsklimatet, kamraterna, cheferna – och på att jag har väldigt omväxlande, stimulerande och roliga arbetsuppgifter. Dessutom har jag en kompis hemma, en border collie, som ser till att jag får motion varje dag.

Berätta lite mer om dig själv och ditt jobb!

–Jag är 45 år, bor i Grums och arbetar på områdeskontoret för Södra Värmland. Jag har arbetat på försäkringskassan sedan 1976, kallas specialist och rycker in lite varstans där det behövs, till exempel när Kundtjänst får frågor som ska besvaras snabbt. Jag tar också hand om olika utredningsärenden och andra lite udda arbetsuppgifter, t ex småföretagarfrågor och EU-frågor. Den senaste tiden har jag fått börja arbeta med sjukpenning och tillfällig föräldrapenning, eftersom det är mycket att göra just där.

Det låter som mycket. Vem gör prioriteringarna?

–Det gör vi själva i stor utsträckning – och så hjälps vi åt. Jag har sagt till min närmaste chef, att så länge jag klarar att prioritera så gör jag det själv – om inte, så ber jag om hjälp. Jag gillar frihet under ansvar.

Tänker du ofta på jobb på din fritid?

–Aldrig. Jag kan ju ändå inte göra något åt det just då. Det är kanske svårare för den som arbetar med rehabilitering, där ett ärende kan pågå i månader, kanske år.

Har ni mer resurser eller mindre att göra än övriga försäkringskassor?

–Nej, du! Vi har varken mer resurser eller mindre jobb än andra försäkringskassor. Vi blir bara färre, och då får vi försöka finna lösningar som gör att vi ändå mår bra. Man ska inte förgifta omgivningen med klagomål. Dessutom har vi bra chefer.

Du motionerar rätt mycket och tänker på vad du stoppar i dig?

–Min hund vill ju röra på sig, så det blir 45 till 50 minuters promenader åt gången. Dessutom går jag på gymnastik en kväll i veckan för att slippa få ont i armar, axlar och nacke. Det blir mycket stillasittande på jobbet, och då tycker jag att det är mitt eget ansvar att se till att jag rör på mig på min fritid. Det kan ingen annan hjälpa mig med. Numera tänker jag faktiskt också på vad jag stoppar i mig, men jag är absolut ingen hälsofanatiker. Det händer att vi arbetskamrater går ut tillsammans efter jobbet och tar en öl.

Finns det fler förklaringar till att du är så frisk?

–Kanske är det vetskapen om att jag tillåts ha en dålig dag ibland. Vet man att ens arbetskamrater accepterar det och till och med hjälper en, då går man till jobbet trots att man är småkrasslig eller tillfälligt ur balans. Jag tycker att hela klimatet på kontoret är tillåtande. Det är till exempel ingen som gnäller ifall kafferasten en fredag eftermiddag skulle bli lite lång och högljudd…

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA