Bild: Johan Eklund

En del lägger energi på att gå runt regler

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2010-06-29

Namn: Bosse Johansson 
Ålder: 60 år 
Bostad: Villa i Kristinehamn 
Familj: En 21-årig son som bor hemma 
Yrke och arbetsplats: Överinspektör på Elsäkerhetsverket Månadslön: 42 000 kronor

Arbetsuppgifter: På Elsäkerhetsverket arbetar vi med tillsyn av
elanläggningar. Det vanligaste är att vi besöker större anläggningar, som industrier. Det vi granskar är främst hur organisationen ser ut för att hantera det ansvar det är frågan om.

En del av vårt arbete handlar också om att följa upp olyckor och tillbud och göra analyser. Tyvärr sker omkring sex till åtta dödsolyckor med elanknytning per år i Sverige. Nyligen var det en ung pojke i Trelleborg som klättrade på ett tåg och kom i kontakt med elledningen och avled. Då är det vår uppgift att utreda olyckan och försöka få en bild av vad som har hänt. Vi granskar om det finns några brister och hur man levt upp till regelverket.

För egen del är jag chef både för anläggningssidan och för
behörighetsavdelningen här i Kristinehamn. Det innebär att jag har arbetsledaransvar för åtta personer. Men jag försöker även vara ute på fältet så mycket som jag hinner.

                                                           — •l• —

Fritid: Jag seglar gärna, har en 26-fots segelbåt i Vänern. Ett
annat intresse är veteranbilar. Det är hundkojor från sextiotalet som gäller, jag har ett par stycken i garaget.

                                                           — •l• —

Det bästa med jobbet: Det är ett väldigt intressant jobb. Som
inspektör träffar du mycket folk. Det är ofta livfulla diskussioner med människor av alla slag, om hur de lever upp till de regelverk som finns. Vissa tycker det är bra med regler och bemödar sig om att göra rätt, andra lägger ner mycket energi på att komma runt reglerna.

                                                           — •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Det skulle vara bra om vi hade en lite tuffare lagstiftning i ryggen. Hittar vi oegentligheter eller någon som fifflar så fick det gärna vara enklare att dra in en behörighet eller att få till ett åtal för brott mot elinstallatörsförordningen.

                                                           — •l• —

Därför är jag med i ST: Ja, det var väl framför allt att man skulle vara med i en a-kassa. Och när jag började på myndigheten var det en ST-företrädare som var aktiv.

                                                           — •l• —

Viktigaste frågan för facket: Jag är måttligt engagerad. Men det är viktigt att facket finns som diskussionspartner till arbetsgivare.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA