En av fyra på SiS har inte fast jobb
Långsamt och smygande har ofasta jobb blivit vardag för allt fler svenskar. Var sjätte anställd har en tidsbegränsad anställning. I staten är SiS, Statens institutionsstyrelse, ett extremfall. Var fjärde medarbetare är vikarie eller går på timmar.
De låga, röda träbyggnaderna ligger idylliskt vid sjön Aspen i Västmanland. Men när man kommer närmare syns de taggtrådskrönta stängsel som omgärdar husens långsidor. Det är rastgårdar på SiS ungdomshem Sundbo, och inne i husen vistas behandlingsassistenter tillsammans med unga, tvångsvårdade pojkar. Vissa av dem är dömda för grova brott.
Behandlingen och samvaron med ungdomarna ställer höga krav på personalens kompetens och tryggheten i arbetsgruppen. Ändå är så många som var fjärde medarbetare inom Statens institutionsstyrelse tillfälligt anställd, som vikarie eller timanställd.
Så ser det ut även på Sundbo, som har ett hundratal fast anställda.
– Jag tippar att det rör sig om 20–30 vikarier på heltid hos oss under ett år. I höstas var det 25 på full tid, säger Lars Abrahamsson, biträdande avdelningschef på avdelningen Persbo.
Han betonar, i likhet med huvudskyddsombudet Mika Erkkonen och ST-ordföranden Per Hellstrand, att inhopparna oftast är duktiga och noggranna. Men de kan inte ta sig an alla arbetsuppgifter på avdelningen. Och bara om det känns lugnt på avdelningen vågar han ta in ett oprövat kort.
– Annars beordrar jag övertid. Min chef är inte så glad åt det, för övertid kostar pengar. Men jag måste tänka på personalens säkerhet.
Sandra Åhs var ett sådant oprövat kort när hon kom till Sundbo i november förra året. Hon hade just avslutat sin beteendevetarutbildning och fick en timanställning. Hon arbetar mest på avdelningar, men även i Sundbos skola. Omfattningen varierar, ibland är det mindre än heltid och ibland mer.
– Det är både bra och dåligt, säger hon. Det är ett jättekul jobb! Det är spännande att vara lärare och jag får se alla avdelningar. Men man kan inte planera sin tillvaro, jag kan ju bli inringd när som helst. Och det går inte att planera ekonomin.
Någon gång har hon fått ett schema för en hel månad, vilket gav en bättre struktur på vardagen.
– En längre tid på det här sättet skulle nog vara frustrerande.
Inom SiS kan det dock bli fråga om långa tider med lösa påhugg. ST-avdelningen får ofta förhandla för medlemmar som gått på olika former av tidsbegränsade anställningar under flera år. De fackliga företrädarna har blivit experter på att räkna timmar och månader för ofasta medarbetare. Efter 720 dagar som vikarie har man rätt till en fast anställning.
– Arbetsgivaren slarvar med det ibland, säger Tobias Bjerman i avdelningsstyrelsen. Men det är tråkigt att vi hamnar i den situationen att vi sitter och räknar dagar och timmar i stället för att diskutera hur vi ska få in lämpliga personer med erfarenhet.
ST-avdelningen har förståelse för att SiS-institutionerna för ungdomar och vuxna missbrukare behöver personer som kan rycka in tillfälligt. Verksamheten ställer krav på hög säkerhet och full bemanning dygnet runt.
Men facket tycker att det gått alldeles för långt och att de otrygga anställningarna är för många.
– Vi anser att en del institutioner missbrukar möjligheterna att varva vikariat och allmänna visstidsanställningar under lång tid, säger ST-avdelningens ordförande Thord Jansson. Om man varit på samma institution i fyra år borde man kunna få en fast anställning.
Det finns medlemmar som haft ett trettiotal anställningar på en och samma institution, berättar Tobias Bjerman.
– Jag tror att vi har en fem–sex procent som har en så stor hög med anställningsbevis. Jag kan tycka att det är oerhört oetiskt.
Sektionsordförande Per Hellstrand på Sundbo tror att den stora andelen korta jobb inom SiS bottnar i en dålig organisationskultur.
– SiS har en hög svansföring i etiska frågor, ändå gör man så här. Det finns egentligen inga rationella motiv till det, men man är van vid det. Man säger »oj, nu närmar sig den här personen 720 dagar!«
De fackliga företrädarna menar att en del av problemet är att det inte finns någon luft i personalorganisationen. Man har exakt den bemanning som krävs enligt bemanningsplanen, utan hänsyn till tjänstledigheter och sjukdom.
– Man borde kunna fastanställa fler än grundbemanningen, eftersom vi alltid har en frånvaro och ett konstant behov av vikarier, säger Per Hellstrand. Vår uppfattning är att man då också höjer kvaliteten i verksamheten.
Ett annat problem är att vikarier med lång erfarenhet nekas fast anställning om de saknar relevant eftergymnasial utbildning.
– Det kan vara så att när en person är nära att få rätt till en fast anställning och det finns lediga tjänster säger de att vikarien inte har tillräcklig kompetens för dem, berättar Tobias Bjerman. Vi tycker att man ska förklara för exempelvis en duktig sommarvikarie vilken utbildning man behöver för att fortsätta inom SiS. Det beskedet ska inte komma efter flera år.
Facket hoppas att ett nytt projekt inom SiS för att värdera – validera –erfarenhet som kan ersätta formell
utbildning ska leda till en förändring. Det är viktigt även från ett arbetsgivarperspektiv, säger personalchef Pia Bergqvist. Utbildningskravet kan skapa stora svårigheter med rekryteringen på vissa orter, tror hon.
Hon håller också med om att SiS har en alltför hög andel tidsbegränsat anställda.
– Vi tycker att det är ett problem, även om det ser olika ut på institutionerna. Det handlar både om tryggheten i jobbet och kontinuiteten i vården och i arbetsgruppen.
SiS har även tillsatt en grupp som ska titta på arbetstider och schemaläggning. Pia Bergqvist hoppas att det arbetet ska leda till en ökad andel tillsvidareanställda, även om man inte har något exakt mål.
Det skulle också vara bättre rent ekonomiskt, bedömer hon.
– I längden tror jag att det kostar mer att ha tillfälligt anställda. Vi lever ju på skattepengar och måste hantera dem med respekt.
Så säger lagen om visstidsanställningar
- Svensk lag reglerar anställningsformerna allmän visstidsanställning, vikariat, provanställning, säsongsanställning och särskild visstidsanställning för personer som fyllt 67 år.
- Den som vikarierat i två år under en femårsperiod för samma arbetsgivare har rätt till en fast anställning.
- Samma gäller för allmän visstidsanställning, men om man haft båda anställningsformerna får perioderna inte räknas ihop.
- Om man har en överenskommelse med facket kan arbetsgivaren också kalla in personal vid behov. Behovsanställning, som vardagligt ofta kallas timanställning, regleras inte i lagen.
Såhär har lagen förändrats
1974. Bestämmelser införs i lagen om anställningsskydd, las. Innan dess reglerades skyddet enbart i kollektivavtal.
1982. Korta anställningar vid arbetsanhopning samt provanställning tillåts.
1992. Parterna får möjlighet att avtala om visstidsanställningar utan att något särskilt skäl måste anges.
2000. En skyddsregel införs: Vikariat övergår till fast anställning när man jobbat
i två år för samma arbetsgivare under fem års tid.
2007. Begreppet allmän visstidsanställning, Ava, införs. Det ersätter en rad andra former av korta jobb.