Ekologiskt och svenskt ska det vara i korgen
Att ha en fruktkorg är uppskattat bland anställda på landets arbetsplatser. Den mest populära frukten är bananen. Och ekologiskt och svenskt efterfrågas alltmer, berättar företrädare för fruktkorgsföretag.
– Det som alltid går åt först är bananer. Vi äter mest bananer i snitt i världen om man bortser från de bananproducerande länderna, säger Mikael Engqvist på företaget Fruktdealen.
Svenskarna är också ganska konventionella, menar han, de kan gärna ta en mango eller en melon som lite extra, men utan att tulla på bananer, päron, äpplen och säsongsfrukt som apelsin.
Allt fler vill också ha svenskt och ekologiskt, något som hans företag tagit fasta på. Sedan flera år tillbaka levererar de till exempel bara ekologiskt odlade bananer.
Den klassiska fruktkorgen i rotting, som länge varit mest efterfrågad, har också fått konkurrens. Trenden går mot leverans i lådor eller ställ, förklarar Mikael Engqvist.
– Och så vill man ha mer service, att frukten packas upp och att mjölken till kaffet som vi ofta levererar också kommer ända in i kylen.
På Ekonomistyrningsverket, ESV, har man diskuterat fruktkorgens vara eller inte vara, men beslutat sig för att behålla den som en förmån.
– Vi anser att det är en generös förmån från arbetsgivarens sida som vi vill tillhandahålla för vår personal. Vi upplever att frukten är uppskattad av våra anställda på det stora hela, säger Helena Wingemo, HR-chef på ESV.
Fruktkorg – en skattefri förmån
Personalvårdsförmåner som kaffe, förfriskningar, frukt och annan enklare förtäring är skattefritt för den anställda. Förutsättningen är att det som erbjuds inte kan ses som en hel måltid.
En frukt med traditioner
Äpplet har en lång historia. Det har gjorts fynd av äppelrester vid boplatser från yngre stenåldern och bronsåldern i Centraleuropa. De homeriska hymnerna innehåller också vittnesmål om äppelodlingar i Grekland och romerska riket. I Norden nämns äpplen i Snorre Sturlassons Edda. I Sverige har man grävt fram ett förkolnat äpple nära Omberg i Östergötland från 2500 år före Kristus.
Bananen i poppistoppen
- Banan
- Äpple
- Apelsin
- Småcitrus
- Päron
Rankinglistan bygger på fruktförsäljningen i 1400 Ica-butiker.
Källa: Ica
Vi äter för lite frukt och grönsaker
Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna äter cirka 500 gram frukt och grönsaker varje dag – ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. Ett medelstort äpple väger ungefär 125 gram och en banan utan skal något mindre. I dag är det bara två av tio svenskar som äter 500 gram frukt och grönsaker per dag eller mer.
1909
1909 började bananer importeras till Sverige.
Kostnaden för frukt varierar
Publikt frågade sexton statliga verksamheter om de bjuder sina anställda på frukt eller inte, samt hur mycket frukten kostar per anställd. Tio svarade. Av dessa har sex fruktkorg. De fyra som inte har det är Försäkringskassan Aktivitetsstöd & Etableringsförmåner Syd, Högskolan Väst, Kronofogden och Postnord. Summorna avser kronor per anställd och månad och är inklusive moms.
- Statens historiska museer: 90 kronor
- Kommerskollegium: 82 kronor
- Inspektionen för vård och omsorg (Jönköping): 75 kornor
- Statens skolinspektion: 45 kronor
- Post- och telestyrelsen: 40 kronor
- Ekonomistyrningsverket: 38 kronor