Det handlar mycket om livsstil

FÖRDJUPNING2005-02-02

Marie Jonsson har hållit i hälsosatsningen på Postens paketterminal i Segeltorp söder om Stockholm. Sjukfrånvaron har på knappt två år sjunkit från 52 till 17,5 dagar – en minskning med 66 procent.

Förut var ni en av de sjukaste arbetsplatserna inom Posten, nu är ni en av de friskaste. Hur har det gått till?

– Vi har jobbat tillsammans med försäkringsbolaget Afa. I början av 2003 började vi se över alla sjukfall och alla som hade hög frånvaro. Vi jobbade intensivt med att hitta orsakerna till att folk blev sjuka och gick igenom vad som gjorts för de gamla rehabfallen. Sedan gjorde vi en hälsoenkät till alla anställda.

Hur kom det sig att ni drog i gång?

– Vi hade väldigt hög sjukfrånvaro och när vi fick höra talas om hur Afa jobbar med de här frågorna anmälde vi vårt intresse att arbeta på det sättet.

Vilken är din roll?

– Det var jag och terminalchefen som satte i gång det hela. Nu jobbar jag både direkt mot rehabfallen och har regelbundna genomgångar med alla produktionschefer.

Vilka åtgärder är det som framför allt har gett resultat?

– För det första att vi över huvud taget arbetar med rehabfallen, det var dåligt med det förr. Hälsoenkäten där har folk själva fått upptäcka vad de har för problem och vilken hjälp de kan få har också varit viktig. Det gäller inte bara jobbrelaterade problem utan handlar mycket om livsstil, till exempel rökning och dåliga matvanor.

Ni hade 15 långtidssjukskrivna. Vad har hänt med dem?

– Några har gått till Posten Omstart för att slussas vidare till andra jobb, några har fått nytt jobb inom Posten, några har slutat och några har förtidspensionerats.

Är det för att ni har fått bort de långtidssjuka ur statistiken som sjukfrånvaron sjunkit så mycket?

– Till en del beror det på det. Nu får vi inga nya långa sjukfall utan sätter snabbt in arbetsträning. Samtidigt har korttidssjukskrivningarna minskat med 38 procent.

Kommer resten av Postens 38 000 anställda också att omfattas av den här typen av åtgärder?

– Ja, det är meningen.

Bland de 130 anställda här i Segeltorp är det främst de Sekoanslutna som berörs. Hur är sjukfrånvaron bland ST-medlemmarna?

– Väldigt låg, men några har varit i kontakt med Previa. Någon har velat sluta röka och någon har gått på stresshantering. Det finns handlingsplaner även för administrationen. Vi har haft en ergonom här som tittat på våra arbetsplatser och föreslagit en del hjälpmedel och aktiviteter.

Vad kan de ST-medlemmar på Posten som mår dåligt få ut av detta?

– Det beror på vad som kommer fram i hälsoenkäten. Det görs upp handlingsplaner inom varje enskild arbetsgrupp.

När var du själv sjuk senast?

– Det var för ett år sedan. Jag hade otur och bröt benet på en av våra friskvårdssatsningar.

Vad hände?

– Jag trampade snett och vred till benet under en badmintonmatch.

Hur håller du dig frisk annars?

– Jag äter rätt och rör på mig.

Spelar badminton?

– Ja. Ibland hjälper det.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA