Niclas Ålind <br>Foto: Kenneth Sundh
Niclas Ålind <br>Foto: Kenneth Sundh

Det borde vara mer krut i facket

FÖRDJUPNING2010-11-09

Namn: Niclas Ålind Ålder: 42 år Bostad: Lägenhet i Fagersta
Familj: Singel med barn Yrke och arbetsplats: Behandlingsassistent på Sundbo ungdomshem inom Statens institutionsstyrelse Månadslön: 20 000 kronor

Arbetsuppgifter: Jag arbetar på en låst avdelning för sex pojkar mellan 16 och 20 år. De ungdomar som kommer till Sundbo har oftast vårdats tidigare, i familjehem eller på annan institution. Många av dem har missbruksproblem. Det är också vanligt att de är kriminella och dömda för brott eller väntar på en rättsprocess.

Förutom det dagliga arbetet med att stötta och aktivera klienterna har jag och några kolleger ett särskilt ansvar för deras ART-utbildning. ART står för Aggression Replacement Training och handlar om att kunna lära sig att hantera sitt aggressiva beteende. Jag är främst inblandad i den del som rör sociala färdigheter. Det kan exempelvis handla om att i flera steg lära klienterna hur de ska föra ett bra samtal med andra människor.

Jag är också kontaktperson för några klienter och deltar i planeringen av deras vistelse här.

                                                                     — •l• —

Fritid: Jag gillar att fiska eller att gå och fika. Sedan har jag varit innebandymålvakt i 28 år, men numera är jag hjälptränare.

                                                                     — •l• —

Det bästa med jobbet: Det är när jag har fått till en förändring hos någon av ungdomarna. Det är många uppförsbackar i det här yrket, men att få någon att förändra sig är en morot.

                                                                     — •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Vi är lite underbemannade, så mer personal står på önskelistan. När vi är för få kan vi inte genomföra de aktiviteter vi vill med ungdomarna, och det är när de drabbas av tristess som de hittar på dåliga saker. Så det är också en säkerhetsfråga att ha tillräckligt med personal.

                                                                     — •l• —

Därför är jag med i ST: Det bara blev så.

                                                                     — •l• —

Viktigaste frågan för facket: Jag vet inte om jag är så nöjd med ST just nu egentligen. Jag har tre kolleger som precis riskerar att bli av med arbetet när de eventuellt skulle ha blivit inlasade. Jag tycker att det borde vara mer krut i facket i sådana situationer. Samtidigt har jag ingen direkt insyn heller. Och de som berörs säger att de inte får någon information, så jag vet inte vad facket har gjort egentligen.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA