Anne-Cathrine Brandt pratar om låtarna och artisterna medan maken Sven-Gunnar sköter skivspelaren. »Det är klart att det tar tid att sätta ihop en bra repertoar med låtar för en pub­lik, men det är roligt«, säger hon.
Bild: Erik Hellquist
Anne-Cathrine Brandt pratar om låtarna och artisterna medan maken Sven-Gunnar sköter skivspelaren. »Det är klart att det tar tid att sätta ihop en bra repertoar med låtar för en pub­lik, men det är roligt«, säger hon.

De sprider glädje med sina plattor

FÖRDJUPNING: INTERVJU2016-11-22

En samling på 30 000 vinylskivor förpliktigar till att dela med sig. Det tycker Anne-Cathrine Brandt, civilanställd utredare och kassör i STs avdelning inom Polisen, som tillsammans med sin man åker runt och dj:ar med samlingen.

– Vi har 30 000 skivor och en enorm bredd i vår samling. Så då tänkte vi: All den här goa musiken – ska vi sitta här med den för oss själva? Näe!

Så vad gjorde ni?

– Vi ordnade en trädgårdsfest sommaren 2008 och spelade skivor för våra vänner. Nästa år tog de med sig sina vänner och nu är det rena folkvandringarna. Vi brukar lägga upp ett program och spela mellan 18.30 och 21 ungefär.

Och nu åker ni runt och spelar skivor på allt från äldreboenden till bröllop?

– Ja, vi lägger upp en lista: det kan vara country, rock, Elvis eller religiöst, efter vad just den publiken säger att de vill ha. Min man vänder skivor och jag är konferencier och pratar om låtarna och artisterna.

Och publiken dansar?

– Ibland, men oftast sitter de och lyssnar och njuter. De är helt lyriska. Fötter, händer och huvuden rör sig, händer klappar. I år har vi haft ett trettiotal spelningar på äldreboenden och hos ABF och andra frivilligorganisationer. Publiken kan bestå av barn och gamla och alla däremellan.

– Vi spelade på ett bröllop där en av gästerna kom fram och ville etablera ett samarbete med oss. Han var discjockey i Stockholm och sa att det finns ett tomrum och ett sug efter musiken från fyrtio-, femtio- och sextiotalet. Den börjar komma tillbaka. Även vinylen börjar komma tillbaka.

Hur har ni lyckats få ihop en så stor samling?

– Vi började när vi träffades och slog ihop våra påsar och skivsamlingar 2001 och upptäckte att vi har ett stort gemensamt intresse i musiken. Så fortsatte vi samla och har katalogiserat allt. Vi har en otrolig bredd. Till exempel 700 dansband och ganska kompletta serier av vad de gett ut.

Vad får ni ut av det?

– Vi gör det helt ideellt. Men vi har fått massor av kontakter. Det är klart att det tar tid att sätta ihop en bra repertoar med låtar för en publik, men det är roligt. Och något vi gör tillsammans.

Har du haft någon nytta av ditt uppdrag som fackligt förtroendevald i din dj-verksamhet?

– Jag träffar ju och pratar med otroligt många människor i jobbet. Att jag kan formulera mig är en styrka under våra spelningar. Du måste ju kunna prata spontant till ditt program av låtar. Och jag älskar att möta publiken!

Vad driver dig?

– Var du än är i världen kan musiken förena människor, och när jag ser vilken glädje vi kan ge får jag rysningar. Man ska ha roligt under den tid man lever. Alla människor har rätt till det.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA