Myndiga stämmor består av personer från olika myndigheter i Östersund.
Bild: Gunno Rask
Myndiga stämmor består av personer från olika myndigheter i Östersund.

De sjunger med myndiga stämmor

FÖRDJUPNING: INTERVJU2010-10-19

Sonja Sandberg, handläggare på Försäkringskassan i Östersund, har alltid sjungit. För två år sedan gick hon med i kören Myndiga Stämmor.

Berätta om kören!

– Vi är ungefär 15 personer från olika myndigheter i Östersund som träffas en gång i veckan och sjunger tillsammans. Vi träffas direkt efter arbetsdagens slut, här på Försäkringskassan. Körens ledare heter Anders Hedén, han driver kören i ABFs regi. Han brukar säga att »man kan aldrig sjunga fel, bara sjunga annorlunda«. Det är en ganska bra sammanfattning av känslan i kören. Man ska våga prova.

Varför heter ni Myndiga Stämmor?

– Jag vet inte hur det började, men när jag gick med var vi på Folkhälsoinstitutet och sjöng för det var flera medlemmar som jobbade där. Nu jobbar de flesta av oss på Försäkringskassan och därför övar vi hos oss, men det är många myndigheter som ligger nära varandra. Nästan alla jobbar inom myndigheter, så vi tog namnet Myndiga Stämmor.

– Ju fler vi är desto roligare blir det. Ibland skickar vi ut mejl internt på myndigheterna för att informera folk om att vi finns och att vi gärna vill ha fler medlemmar.

Hur tränar ni?

– Uppsjungningen är lite som gympa. Vi rör på oss så vi blir mjuka och värmer upp kroppen och rösten. Ledaren sjunger en melodislinga och vi följer efter. Vi tränar i trapphuset och folk stannar och lyssnar ibland när de går förbi.

– När jag går hem från kören har jag sista låten i huvudet och sjunger med för mig själv. Det känns som om både huvudet och kroppen är rensad, jag känner mig avslappnad efteråt.

Vad sjunger ni i kören?

– Vi sjunger trestämmigt, från ett material som heter »Sång för alla«. Jag är i första stämman. Vi sjunger både kända och okända sånger, på svenska och andra språk, mest engelska men även kroatiska. Det funkar faktiskt bra, även om inte uttalet alltid är perfekt.

– »Sång för alla« innehåller texter, noter och en cd med alla stämmor på, så man kan öva hemma också. Det finns lite Beatles, Simon & Garfunkel och visor. Det är mycket blandat. Jag gillar det, det passar mig.

Vad sjunger du helst?

– Jag har väldigt bred musiksmak. Trots att jag är strax över femtio så gillar jag lite hårdare musik, som Metallica. Det är härligt att sjunga något med fart i, då blir man pigg och glad.

– Min favorit är en Mikael Wiehe-låt som heter När man jämför. Jag tror de flesta har tagit den till sig, det finns mycket känsla i den låten. 

Uppträder ni?

– Ja, ibland. Det funkar lite som en morot med uppträdanden, det är kul att få visa upp vad vi kan.

Har du några kör-drömmar?

– Jag har läst om stora körevenemang i Globen, när körer från hela Sverige träffas och sjunger tillsammans. Det skulle vara en dröm, en sådan kraft och ett sådant tryck det blir av så många röster tillsammans.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA