Chockade sin mamma när han dök upp i teve

FÖRDJUPNING: INTERVJU2013-11-26

ST-medlemmen Tomas Kihlbert är en mångkunnig mångsysslare som tillbringar sin arbetstid på ledningscentralen för polisen i Skåne och Blekinge. Om ett par veckor är han med i finalen i SVTs tävling »Vem vet mest?«.

Du tog dig till final efter att ha vunnit en deltävling. Vad fick dig att anmäla dig till »Vem vet mest«?

– Det var faktiskt en kollega som anmälde mig. Vi brukar köra lite quizkamp, och han trodde förmodligen att jag skulle göra bra ifrån mig. Jag har lätt för att komma ihåg saker – har jag sett något en gång så sitter det oftast.

Hur var det att stå där på scenen?

– Det är klart att jag var lite nervös, men det är bara att bita ihop. Jag åkte till Göteborg och tog in på hotell kvällen före inspelningen, åt lite gott och tog det lugnt. Jag håller på med tävlingsidrott, så jag vet att man ska vara väl förberedd och utvilad.

Blir du mer skärpt av situationen, eller missar du saker du egentligen vet?

– Jag har oftast lätt att fokusera, och på jobbet får jag träning i att hela tiden tänka på nästa steg. Men det hände nog någon gång på slutet att det låste sig lite, man höll koll på poängen.

Har du några specialområden?

– Historia är kul, och jag är glad i all slags idrott. Ett annat intresse är bilar och motorcyklar, och som gammal byggnadsarbetare kan jag en del om byggande och inredning.

Går det att förbereda sig inför en sådan här tävling?

– Jag gjorde i varje fall inte det. Men man har ju varit med ett tag, jag är inte tretton år längre, utan fyrtio plus. Jag har varit intresserad av att lära mig saker och har samlat på mig.

Har du nytta av din allmänbildning på jobbet?

– Ja, jag sitter i inflödet av ärenden och tar emot samtal från allmänheten, men dirigerar även radiobilar och där är det bra att ha lite kännedom om mycket. Eftersom jag också vill lära nytt tror jag att jag har lätt att sätta mig in i situationen hos den som ringer. Dessutom tycker jag att jag har nytta av mina kunskaper i de fackliga förtroendeuppdrag jag har.

Vad har du fått för reaktioner på ditt framträdande?

– Arbetskamraterna var glada över att det gick bra. Och så fick jag ett vykort från min gamla lärare, som var stolt! Det roligaste var nog min mamma. Hon hade tjatat på mig att vara med, men visste inget i förväg. Så hon blev lite chockad när hon såg mig i teve.

Thomas Kihlbert gratuleras av programledaren Rickard Olsson sedan han kvalificerat sig till finalen i »Vem vet mest?«. Foto: SVT.
Thomas Kihlbert gratuleras av programledaren Rickard Olsson sedan han kvalificerat sig till finalen i »Vem vet mest?«. Foto: SVT.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA