Botaniskt verk gav Irma miljöpris

FÖRDJUPNING: INTERVJU2011-11-29

Irma Davidsson på Skatteverket i Luleå håller rätt på var barnen ska folkbokföras. Men på fritiden letar hon växter. Nu har hon fått landstingets miljöpris för sitt arbete med Norrbottens Flora.

Hur kom det sig att du började intressera dig för blommor?

– Jag har egentligen alltid haft ett intresse för växter. Jag har gamla barndomsminnen av att leka på ängarna. Jag växte upp på ett småbruk i Överkalix, och det var nog från mamma intresset för växter kom. Vi lekte med blommor, och jag band kransar åt djuren på gården. Men jag har egentligen inte gjort något av det intresset förrän jag hörde talas om det här att växterna i Norrbotten skulle inventeras…

Och hur började det?

– Det var Naturskyddsföreningen i Piteå som arrangerade en studiecirkel. Och den leddes av Lennart Stenberg som har skrivit Den Nordiska Floran, den bästa flora vi har i Sverige. Han berättade om planerna på att ge ut en landskapsflora. Det fanns sådana för flera andra landskap, men inte för Norrbotten. Och där var vi ju, ett gäng likasinnade, som tyckte att det lät spännande.

Som sörlänning tänker man att det väl inte kan finnas så mycket blommor i Norrbotten – sommaren är ju så kort.

– Det är helt fel! Det är kanske inte lika många arter eller lika stora mängder som söderöver, men de är desto vackrare.

Hur många har varit inblandade i det här projektet?

– Vi har varit drygt 300 personer sammanlagt. Och vi har kanske varit 15–20 som har varit riktigt engagerade. Vi har jobbat i lag och då är det viktigt med många människor. Vi har arrangerat inventeringsläger, där vi stigit upp tidigt på morgonen och gått ut och gjort våra inventeringar. Vi har försökt hitta så många biotoper som möjligt. Och sedan mot kvällningen har vi samlats och redovisat vad vi hittat, och fått hjälp med artbestämningen. Det har inte varit några problem att sova på kvällen... När vi har haft tillräckligt med folk har vi gått två och två, men ibland har man fått jobba ensam.

Hur länge har ni hållit på?

– Inventeringen har pågått i 20 år, varav jag har varit med i 18…

När Norrbottens Flora fick landstingets miljöpris var det just du som fick dela priset med själva projektet. Var det för att du faktiskt är den som jobbat mest?

– Jag vet inte, men det kan nog vara så. I stort sett all min fritid har jag använt till detta. På senare år har barnbarnet varit med och konkurrerat om uppmärksamheten. Men det har gett mig så oerhört mycket. Jag har lärt mig mycket och träffat många människor.

Har du avslutat det här nu när floran har kommit ut?

– Nej, jag kommer att fortsätta att inventera. Vi har försökt inventera hela landskapet, men vi har säkert inte hittat allt. Och så håller vi på med en ny bok – om människorna, geologin och landskapet. Där ska vi också beskriva ett femtontal utflyktsmål i var och en av de nio kommunerna i Norrbotten!

Irma Davidsson
Bild: Susanne Lindholm
Irma Davidsson

ÄMNEN:

Miljö Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA