Ishtar Touailat hjälper kvinnor på Stockholms universitet att kommersialisera sin forskning. »Förutom att det blivit hundratals nya aktie­bolag ser vi att de kvinnor som är med får en ökad tro på sig själva och sin förmåga«, säger hon.
Bild: Casper Hedberg
Ishtar Touailat hjälper kvinnor på Stockholms universitet att kommersialisera sin forskning. »Förutom att det blivit hundratals nya aktie­bolag ser vi att de kvinnor som är med får en ökad tro på sig själva och sin förmåga«, säger hon.

Årets IT-kvinna drivs av att göra världen bättre

FÖRDJUPNING: INTERVJU2016-12-13

Hon har länge arbetat för en mer jämställd IT-bransch. Nu har Ishtar Touailat, ST-medlem och verksamhetsansvarig på Stockholms universitets innovationskontor, belönats med utmärkelsen Årets IT-kvinna av företaget Tieto för sina insatser.

Hur känns det?

– Jättekul, väldigt hedrande. Förutom den personliga äran tror jag att fler kvinnor kan sporras av den här utmärkelsen. Jag tror på förebildens makt, att andra kvinnor kan tänka »kan hon så kan jag«.

Varför får du utmärkelsen?

– För att jag har drivit jämställdhetsarbete inom IT- och techbranschen, tidigare som egen entreprenör och nu genom Stockholms universitets innovationskontor. Med pengar från Tillväxtverket och länsstyrelsen startade vi för två år sedan ett acceleratorprogram, »Women in Business Accelerate«, för att hjälpa kvinnor på Stockholms universitet att ta sina forskningsresultat från idé till aktiebolag.

Vad gör ni där?

– Från början kallade vi det ett bootcamp, det är som en intensivkurs som egentligen inte är en kurs utan ett konkret starta företag-paket – deltagarna går därifrån med ett aktiebolag och en affärsplan. Det är en veckas »hackaton« för att starta bolag. Det är också vad hela innovationskontorets verksamhet går ut på: att hjälpa studenter, doktorander, forskare och andra medarbetare att kommersialisera forskningsresultat och innovationer till varor och tjänster till samhällsnytta.

Vad ska det leda till?

– Förutom att det blivit hundratals nya aktiebolag ser vi att de kvinnor som är med får en ökad tro på sig själva och sin förmåga.

– Jag har också planer på att driva igenom samma program för nyanlända. Det är en grupp som har stor potential för entreprenörskap och ledningen på Stockholms universitet stöttar den verksamheten. Vi har ju också projektet »Korta vägen« som handlar om att få ut nyanlända akademiker i arbetslivet.

Varför ska ett universitet hålla på med entreprenörskap?

– I princip alla lärosäten har någon form av verksamhet för att kommersialisera forskning i dag. Det är en del av vår uppgift med att nyttogöra universitetens arbete för allmänheten och se till att det bidrar till en god utveckling i samhället.

Vad driver dig i din gärning?

– Detta kanske låter jätteklyschigt, men dels ett jäklar anamma, att visa att jag kan, dels en stark vilja att alla ska ha det bra, att kunna bidra till att världen ska bli bättre. En vinnarskalle som blivit djupt besviken över hur orättvis världen är och vill förändra det.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA