Bild: Getty Images

Arbetsplatsen är ofta orsaken till problemet

FÖRDJUPNING: REHABILITERING2018-12-14

Återgång till arbete efter sjukskrivning är ofta en komplex process där varje individuellt fall måste hanteras unikt. Det är vanligt att arbetsplatsen också behöver rehabiliteras, säger forskaren Christian Ståhl.

Sedan 1 juli 2018 har arbetsgivaren ett ökat ansvar för rehabilitering. En lagändring slår fast att arbetsgivaren måste göra en rehabiliteringsplan inom de första 30 dagarna som en anställd är borta från jobbet, förutsatt att frånvaron förväntas bli mer än 60 dagar lång.

Lagändringen är klart positiv för arbetstagaren, menar Christian Ståhl, professor vid Linköpings universitet som forskar om sjukskrivning och rehabilitering.

– Nu måste arbetsgivarna tänka till lite mer. Men sedan ska den färdiga rehabiliteringsplanen inte tvunget rapporteras in någonstans, vilket man kanske kan behöva fundera över i framtiden, säger han.

Christian Ståhl beskriver rehabilitering som en komplicerad process där arbetsplatsen som sådan nästan alltid behöver sin egen rehabilitering. Oftast är arbetsplatsen både orsak till problemet och lösningen på detsamma, konstaterar han.

Forskningen kring rehabilitering visar att fokus bör ligga på organisations- och arbetsplatsnivå. Ändå tenderar man att försöka förändra individen snarare än arbetsplatsen.

– Ofta är det så att om man ska återgå till en arbetsplats där det fanns problem i arbetsmiljön från början, så kommer det inte att fungera så bra om man inte har gjort något åt de sakerna.

Christian Ståhl vill betona att man som enskild aldrig ska behöva stå ensam i processen.

– Får man inte stöd kan facket vara en lämplig aktör att använda sig av i kontakten med arbetsgivaren, säger han.

Arbetsgivarens ansvar vid rehabilitering

  • Om sjukperioden väntas bli 60 dagar eller längre är det arbetsgivarens ansvar att göra en rehabiliteringsplan inom de första 30 dagarna som den anställde är borta från jobbet.
  • Om sjukperioden väntas vara kortare än 60 dagar bör arbetsgivaren i stället dokumentera den anställdes återgång till jobbet.

Källa: Försäkringskassan

Bättre rehab med koordinator

För två år sedan infördes på försök en funktion för att koordinera rehabiliteringsinsatser. Eftersom regeringens utvärdering visade att processen kring sjukskrivning blev bättre, vill man nu lagstifta om att landstingen ska erbjuda så kallade rehabkoordinatorer.

Rehabiliterings­­penning alternativ till sjukpenning

Den som deltar i arbetslivsinriktad rehabilitering, som arbetsträning eller en utbildning på högst ett år, kan i stället för sjukpenning ha rätt till rehabiliteringspenning. Rehabiliteringspenningen är lika hög som sjukpenningen. Dessutom kan man få särskilda bidrag för exempelvis studiematerial eller resor till annan ort.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA