Arbetsmiljön sätts under lupp
Arbetsgivare är skyldiga att regelbundet undersöka arbetsmiljön. En viktig del i det är skyddsronden, och där har de anställdas skyddsombud rätt att delta. »Mycket fungerar bra, men uppföljningen är ofta en svag punkt«, säger ST-ombudsmannen Jeanette De Stefano.
Ordet rond förknippas mest med läkarronder på sjukhus. Skyddsronder på arbetsplatser innebär många gånger att chef och skyddsombud går runt och granskar arbetsplatsen och talar med anställda. Men ronderna kan göras på flera sätt och inriktas på olika saker: fysisk eller psykosocial arbetsmiljö, it-miljö eller ergonomi.
Skyddsrond för den psykosociala arbetsmiljön genomförs ofta via anonyma enkäter.
– Men fokusgrupper kan också vara ett bra verktyg, tycker ST-ombudsmannen Jeanette De Stefano, som arbetar med arbetsmiljöutbildningar.
Vid skyddsronder specifikt inriktade på ergonomi kan det vara bra att ha med en ergonom, påpekar hon. Att särskilt granska it-miljön är något som nu börjat diskuteras på allt fler arbetsplatser. En metod i it-skyddsronder är »medsittning« med en person som arbetar vid sin dator.
Brister och problem som upptäcks på skyddsronder ska punktas upp i en tidsatt handlingsplan, som pekar ut vem som ansvarar för olika åtgärder. Planen ska följas upp, och där finns risk att det fallerar, säger Jeanette de Stefano.
– Uppföljning ska göras kontinuerligt, men det sker alltför sällan.
Arbetsmiljörond samma sak som skyddsrond
På senare år har många börjat använda förledet »arbetsmiljö« i stället för »skydd«: arbetsmiljöombud, arbetsmiljökommitté och arbetsmiljörond. Arbetsmiljöombud infördes som alternativt begrepp till skyddsombud i arbetsmiljölagen 2010.
Lär dig göra IT-skyddsrond
Det finns flera mallar för it-skyddsronder att hämta på nätet. En finns på Partsrådets sajt.
Inte bara i Sverige
Motsvarigheter till den svenska skyddsorganisationen finns i de övriga nordiska länderna och i Kanada, enligt arbetsmiljöforskaren Maria Steinberg på Örebro universitet. I USA och Frankrike finns också regler om skyddskommittéer.
1889
1889 infördes den första arbetarskyddslagen i Sverige, Yrkesfarelagen. Den innebar bland annat att yrkesinspektörer skulle kontrollera arbetsmiljöer.
Akademien snålar med information
Ordet skyddsrond finns inte med i Svenska akademiens ordbok. Det finns i Svenska akademiens ordlista, dock utan förklaring. Till ordet rond anger ordlistan tre möjliga betydelser:
- rundtur, runda; speciellt läkares rundvandring till patienter på sjukhus.
- omgång; till exempel i boxningsmatch eller schackturnering.
- ringdans.
Enkät: Hur fungerar skyddsronderna hos er?
- Rolando Rojas Miretti, skyddsombud MTR, pendeltåg Stockholm:
Hur ofta gör ni skyddsrond?
– Eftersom det är ständiga förändringar i infrastrukturen blir det ungefär tre gånger per år och område.
Hur tycker du att handlingsplan och uppföljning fungerar?
– Bra, tycker jag. Vi gör handlingsplaner där de flesta punkter hanteras snabbt.
- Christina Haal, huvudskyddsombud, Jordbruksverket:
Hur ofta gör ni skyddsrond?
– Tidigare var det vartannat år, men nu är det varje år och även löpande när behov uppstår.
Hur tycker du att handlingsplan och uppföljning fungerar?
– Väldigt bra, enligt min uppfattning. Frågorna tas på allvar, och arbetet med handlingsplanerna och uppföljning av åtgärder sker kontinuerligt.
- Krister Söderberg, huvudskyddsombud, FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut:
Hur ofta gör ni skyddsrond?
– En gång om året.
Hur tycker du att handlingsplan och uppföljning fungerar?
– Dåligt! Vi skriver ned åtgärder och när de ska vara klara, men uppföljningen är dålig och ofta händer inte så mycket alls. Samma saker återkommer år efter år.