De mest respektive minst populära dofterna på jobbet.
Bild: Getty Images
De mest respektive minst populära dofterna på jobbet.

Arbetsgivaren måste agera om det stinker

FÖRDJUPNING: LUKT2017-01-24

Lukt på jobbet kan leda till problem och konflikter. Många är överkänsliga för parfymer och andra dofter. Och chefer fasar för att behöva ta ett samtal med en kollega som luktar illa.

Av:  Jenny Damberg

För sinnesintryck som ljud och ljus finns etablerade enheter, skalor och tydliga riktlinjer. Med lukt är det annorlunda. Det finns inga gränsvärden för hur mycket det får lukta på en arbetsplats. Däremot krav på tillräcklig ventilation, berättar Gunnar Åhlander, sakkunnig på Arbetsmiljöverket:

– Jag tror faktiskt inte att ordet lukt nämns i vårt regelverk. Däremot har de krav vi ställer på ventilation och luftflöden i lokaler där inga speciella föroreningar avges helt och hållet med lukt att göra. Kraven på uteluftflöden bygger på att människor ska uppfatta att luktnivån är acceptabel.

Sådant som parfym – som är ett problem för många – eller anställda som inte sköter sin hygien, är inget Arbetsmiljöverket lägger sig i. Det ingår i arbetsgivarens normala ansvar för en arbetsplats. Men hur är det då med en arbetsplats som har tillbörlig ventilation men ändå stinker, på grund av exempelvis ett krånglande avlopp? Får man tåla det? Det tycker inte Gunnar Åhlander.

– Det hör till arbetsgivarens ansvar att få bort lukt som inte är befogad. Har man exempelvis en industri kan det vara svårt att bli av med all lukt, men annars ska man göra något åt det. Då kan det betraktas som en typ av byggnadsrelaterad ohälsa. Arbetsgivaren måste då gå igenom byggnaden och söka efter alla tänkbara lösningar. Går inte det, utan det fortsätter lukta avlopp, då är kanske inte byggnaden lämplig att ha verksamhet i.

Sex procent är doft­överkänsliga

För doftöverkänsliga personer kan lukter på jobbet skapa stora problem. Doftöverkänslighet har, i motsats till vad man kan tro, inte med luktsinnet att göra. Reaktionen beror på en överretbarhet i de sensoriska nerverna i luftvägar och ögon. Vanliga symptom är besvär i hals, luftvägar, näsa och slemhinnor i ögonen samt huvudvärk, svettningar, yrsel och trötthet. Till skillnad från vid astma är immunförsvaret inte inblandat och luftvägarna täpps inte till. Dofter kan dock även utlösa astmaanfall hos personer med astma. Någon medicinering eller behandling för doftöverkänslighet finns inte, det enda man kan göra är att försöka undvika det man inte tål. Sex procent av den vuxna befolkningen har diagnosen sensorisk hyperreaktivitet, eller doftöverkänslighet. Majoriteten av dessa är kvinnor.

Dålig lukt det värsta att prata om

»Dålig lukt eller hygien« svarade hela 61 procent av cheferna i en undersökning från tidningen Chef och Synovate, där de 541 svarande fick ange vad de gruvade sig mest för att ta upp med en medarbetare. Men bara 16 procent uppgav att de någon gång behövt ta ett sådant samtal.

Dofttoppen och luktbotten

  • De mest populära dofterna på jobbet
  1. Nytvättad tvätt (12,5 %)
  2. Havsbris (9,5 %)
  3. Såpa/rengöringsmedel (9 %)
  4. Nybakade bullar (8,5 %)
  5. Färska blommor (8,5 %)
  6. Granskog (4 %)
  • De minst populära lukterna på jobbet
  1. Svettlukt (20 %)
  2. Stark parfym (16 %)
  3. Dålig lukt på toa (10 %)
  4. Avlopp (9,5 %)
  5. Matos från kollegers lunchlådor (6,5 %)
  6. Soplukt (6 %)

Källa: Enkätundersökning av Snabba Svar, 2015, baserad på 709 yrkesarbetande svenskar i åldrarna 18-70 år.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA