Arbetsförmedlaren som bakar i tv

FÖRDJUPNING: INTERVJU2016-10-31

I tjugo år har ST-medlemmen Hanna Nilsson lotsat ungdomar med funktionsnedsättning ut på arbetsmarknaden som sius-konsulent på Arbetsförmedlingen. På fritiden kommer hennes kreativa sida fram när hon syr, murar, kaklar – och bakar, just nu i TV4.

Hur kom du med i TV4-programmet Hela Sverige bakar?

– Det är bara en liten detalj i mitt liv. Mina döttrar har tjatat om att få anmäla mig i ett par år. Till slut gav jag med mig, det är ju ett litet gulligt program. »De tar ändå inte med en tant från Ängelholm«, tänkte jag. Sedan var det intervjuer och casting och plötsligt var jag en av tolv.

Vad bakar ni?

– Vi har en paradbakning när vi själva väljer recept. Men vi får också uppgifter, som att göra bakelser där den ena ska innehålla lakrits och den andra peppar. Ibland får vi reda på vad som ska bakas först där och då.

Hur är det att baka på en scen jämfört med hemma?

– Man har sladdar, lampor och folk runt sig hela tiden. Det är inte så mycket utrymme. Häromdagen var det elva grader i tältet, svinkallt. Men det där med att bli filmad kladdig och med maräng i håret – det är inte så farligt.

Vad är svårt?

– Tiden. Det är väldigt tajt. De kommer ju gärna med mikrofonen just när bullarna ska ur ugnen. Det är trevligt men det tar tid från baket.

– Och visst är det ett snällt program, men tv handlar om människoöden och det ska gärna vara lite tårar. Hittar de något de kan röra om i så gör de det. Det måste man också kunna hantera.

Vad är det roligaste?

– Alla andra glada bagare. Och att få se hur en tv-produktion går till. Vi börjar tidigt på morgonen och slutar sent på kvällen. Och man fattar inte att det krävs så mycket folk för att göra ett enda litet program.

Vad är roligast att baka?

– Småkakor ligger mig varmt om hjärtat. Brosten är hela familjens favorit. När den är slut i burken blir det strax nya.

Och godast att äta?

– Bröd! Bröd, bröd, bröd. Det är rogivande för det tar lång tid att baka. Det påminner om mitt jobb som Sius-konsulent: jag måste göra grunden bra och jag måste ge det tid. Det måste man när man bakar också.

Nu när du blir känd från tv, ska du lämna Arbetsförmedlingen och starta eget bageri?

– Nehej du. Aldrig! Jag trivs alldeles förträffligt på mitt arbete och min krea-tiva sida passar väldigt bra där också.

Hanna Nilsson arbetar på Arbetsförmedlingen men medverkar just nu i Hela Sverige bakar i TV4.
Bild: Pernilla Thelaus/TV4
Hanna Nilsson arbetar på Arbetsförmedlingen men medverkar just nu i Hela Sverige bakar i TV4.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA