Harrieth Tengman, handläggare på Försäkringskassan.
Bild: Jan Lindmark
Harrieth Tengman, handläggare på Försäkringskassan.

Arbetsbelastningen går ut över kvaliteten

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2016-05-25

Namn: Harrieth Tengman. Ålder: 60 år. Bostad: Hus två mil utanför Umeå. Familj: Man, son och två hundar. Yrke & arbetsplats: Personlig handläggare på Försäkringskassans kontor
i Umeå, avdelning Västerbotten. Månadslön: 29 400 kronor.

Det här gör jag på jobbet: Jag jobbar som personlig handläggare med ansvar för arbetslösa och egna företagare. En stor del av mitt arbete går ut på att samordna de insatser som behövs med exempelvis vården eller Arbetsförmedlingen. Jag bedömer också om man har rätt till ersättning, som sjukpenning eller rehabiliteringsersättning.

Därutöver går vi på schema och har ett joursystem för inkomna ärenden på olika områden. Det kan vara ärenden som man från början bedömt inte behöver samordnas med någon annan instans, men där det nu behövs. Det kan vara läkarintyg som kommer in, där vi kan behöva skicka ut en förfrågan om sjukanmälan. Dessutom får vi just nu hoppa in och hjälpa dem som arbetar med kortare sjukfall.

Det här gör jag på fritiden: Då är jag gärna ute i naturen. Jag tycker om att plocka bär. Och jag gillar att köra skoter och fiska.

Det bästa med jobbet: Mina arbetskamrater. Dessutom är jobbet omväxlande och man får ha kontakt med kunder.

Det vill jag förändra i jobbet: Vi har för mycket att göra för att kunna ha en bra kvalitet i jobbet. Jag har drygt 100 ärenden just nu och det är inte lätt, eftersom vi jobbar med svåra fall som kräver samordning med andra instanser.

Därför är jag med i ST: Jag tycker att det finns ett stort värde med att vara med i facket. Det är viktigt att vara solidarisk och facket blir starkare när man är många.

Viktigaste frågan för facket: Att arbeta för en högre lön. Jag tycker också att Försäkringskassan behöver anställa fler så att vi får en hanterlig arbetsbelastning. Jag vill även att facket ska driva frågan om rätt till delpension, och att arbetsgivaren ska komplettera sjukpenningen så att man får 90 procent av lönen även efter dag 90 när man är sjuk. När jag började på Försäkringskassan på 1970-talet hade vi nästan inget inkomstbortfall alls när vi var sjuka och hade då lite lägre lön. Mig veterligt har vi inte fått någon kompensation för att det togs bort.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA