Anställda pressas av höga krav

FÖRDJUPNING2008-06-03

Mellan var tredje och fjärde ST-medlem känner sig så pressad på jobbet att man drar in på lunchen, arbetar över eller tar jobb med sig hem. Varannan anser att arbetsbördan är alldeles för stor. Ändå tyder svaren på att det blivit lite bättre.

Många svar i STs arbetsmiljöundersökning vittnar om stress och hög arbetsbelastning. Många drar in på lunchen, arbetar över eller tar jobb med hem.

Avdelningar med särskilt höga krav i arbetet totalt sett är Migrationsverket och Försäkringskassan.

På den direkta frågan om de har alldeles för mycket att göra har 71 respektive 66 procent av medlemmarna där svarat ja. Posten, bolagen och affärsverken ligger lite bättre till med siffror på mellan cirka 45 och 38 procent. Genomsnittet för ST är 53 procent.

Svaren tyder ändå på att förhållandena har blivit något bättre sedan den förra undersökningen gjordes 2001.

Inflytandet har inte ökat

Inflytandet över det egna arbetets uppläggning har dock inte ökat – 40 procent av kvinnorna och 32 procent av männen har sällan eller aldrig sådant inflytande. Andelen som saknar inflytande är störst bland assistenter.

De arbetsplatser där inflytandet är minst är de statliga bolagen och CSN.

Över hälften av medlemmarna inom de avdelningar som redovisas separat har liten möjlighet att bestämma den egna arbetstakten, medan det är vanligare att man kan det på universitet och högskolor.

Många känner sig också pressade av att hålla sig informerade om nya regler – inom Arbetsförmedlingen, CSN, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten är andelen så hög som runt 70 procent.

Kombinationen litet inflytande och höga krav i arbetet ökar risken för stressrelaterade besvär. Ju mer kontroll man har över arbetet desto bättre kan man hantera stress och höga arbetskrav, konstateras i undersökningen. Där står begreppet »aktiva jobb« för höga arbetskrav och stort inflytande och jobb med »hög anspänning« för höga krav och litet inflytande.

Kvinnor mest utsatta

Aktiva jobb förekommer mest bland chefer och experter och jobb med hög anspänning oftast hos handläggare och assistentpersonal.

Andelen som har jobb med hög anspänning tenderar att i varje grupp vara högre bland kvinnor än bland män.

Andelen jobb med höga krav har minskat inom ST som helhet, liksom för alla särredovisade avdelningar utom Kronofogdemyndigheten. På CSN har andelen svarande med höga krav i arbetet mer än halverats. Även på Migrationsverket har andelen minskat, men är fortfarande så hög som 62 procent.

En dryg femtedel av de tillfrågade ST-medlemmarna anser att ledningen vidtagit åtgärder för att minska stressen. 13 procent av medlemmarna säger att facket tagit initiativ. 22 procent har själva agerat för att minska stressen.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA