»Det handlar inte om att bli berömd. Om andra kan tycka om och hitta någonting i mina målningar räcker det långt«, säger Helena Svensson. Foto: Rolf Svensson
»Det handlar inte om att bli berömd. Om andra kan tycka om och hitta någonting i mina målningar räcker det långt«, säger Helena Svensson. Foto: Rolf Svensson

Administratör men också konstnär

FÖRDJUPNING: INTERVJU2010-08-17

Helena Svenssons hela liv handlar om kulturen. Hon är administratör på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Och på fritiden är hon konstnär och frilansmusiker.

Hur vaknade ditt brinnande kulturintresse?

– Jag har alltid varit intresserad av färg och form, ända sedan jag var liten. Min pappa målade i sin ungdom och hans utrustning och tavlor fanns kvar. Mina föräldrar tog med mig och min bror på museer och andra kulturevenemang. Det var så det började. Sedan läste jag konstvetenskap och kulturvetarlinjen på Göteborgs universitet. Ett år studerade jag i Paris – konst på Louvren, franska på Sorbonne och violin på Conservatoire Gustave Charpentier. När jag kom hem från Paris började jag måla på allvar.

Berätta mer om hur du målar!

– Jag målar i akryl och olja – med tygbitar. Jag började att använda pensel som alla andra, men jag tyckte att det blev ett sådant avstånd till duken. Jag torkade av mina penslar med tygstycken och tyckte de blev vackra, så jag testade att använda dem att måla med i stället. Då fick jag fram de strukturer jag ville och det sensuella i att känna färgen i handen. Mitt måleri är sensuellt, färgstarkt och naturinspirerat!

Ska målningarna föreställa något?

– Jag har alltid en bild inom mig som jag vill förmedla. Om jag har stått och tittat på en vattengöl eller ett träd så har jag en bild inom mig av motivet som jag vill fånga. Det är det här expressiva – att fånga intryck, drömmar och känslor och förmedla dem – som är tjusningen.

Var har du ställt ut?

– Första separatutställningen var på Kulturhuset Blå Stället i Angered. 2008 hade jag två separatutställningar och var med på en samlingsutställning – Båt- och sjöfartsmuseet i Onsala, Galleri Charlie i Rönnäng, Tjörn och på Bohussalongen på Bohusläns museum. I år har jag också haft tre utställningar. Vårsalongen på Kulturum i Partille, en samlingsutställning på en kursgård utanför Kungsbacka och en separatutställning på Galleri Porten i Jonsered.

Var kan man se dina tavlor nästa gång?

– I september ställer jag ut i Sävedalens församlingshem. Jag
har ännu inte valt ut det som ska vara med, men det blir en del gammalt och en del nytt. Sedan har jag haft kontakt med New York. Kanske får jag ställa ut i Svenska kyrkan.

Kan man tjäna några pengar på att måla tavlor?

– Jag säljer en del på mina utställningar. För inte så länge sedan sålde jag faktiskt en tavla till ett hotell i Hammarby Sjöstad. De kontaktade mig och frågade om jag var intresserad av att hjälpa till med utsmyckningen. Det är spännande att vara representerad i en hotellmiljö. Men jag kan inte försörja mig på min konst.

Vad är drömmen för framtiden?

– Det handlar inte om att bli berömd. Jag upplever alltid stor harmoni med mig själv när jag målar. Och om andra kan tycka om och hitta någonting i mina målningar räcker det långt. Min dröm är att människor ska få en positiv upplevelse när de tittar på mina målningar och att deras fantasi kommer i rörelse.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA