Vi verkar vara överens

DEBATT: DISKRIMINERING2005-10-18

Svar till Mårten Berglund och Luciano Astudillo

Det gläder mig att det blir debatt i den här frågan. Mångfald, som är motsatsen till diskriminering, är ju en prioriterad fråga för ST.

Jag delar självklart er ilska över den diskriminering som ständigt äger rum på den svenska arbetsmarknaden, och förfasas över att det fortfarande kan pågå i Sverige år 2005. Jag vill inte skydda dem som diskriminerar!

Några saker vill jag dock kommentera:

I den intervju som gjordes med mig inför artikeln i ST Press nr 12 var frågan hur jag såg på att statsanställda (inte enbart arbetsgivare) kunde hängas ut vid ”diskriminerande” tjänsteutövning. Jag svarade då att trots att det kan handla om våra medlemmar så tycker jag att det är rätt.

Vi statstjänstemän tjänstgör i ett av världens ”öppnaste” samhällen med stor offentlighet. Vi tjänar på det sättet demokratin genom att garantera medborgarnas insyn i vårt arbete. Detta är en av grunderna i den svenska förvaltningspolitiken och den är också en fråga som vi inom ST stått upp för och drivit i alla år. Det betyder att vi måste kunna granskas. Det betyder också att vi ska kräva respekt för detta till exempel när vi jämförs lönemässigt med andra anställda, som aldrig utsätts för dessa krav.

Jag har i olika medier uttalat mig positivt till försöket med avpersonifierade ansökningshandlingar. Jag är övertygad om att resultatet av en sådan test skulle fungera som en väckarklocka för många arbetsplatser. Det skulle påskynda ett seriöst arbete med att komma till rätta med denna, oftast dolda, diskriminering.

Vad jag däremot inte tycker om är metoden att med professionella skådespelare gillra fällor för enskilda tjänstemän.

Jag har själv som facklig företrädare varit med om att försöka hjälpa en medlem som under månader varit utsatt för besök i tjänsten av personer som med dold filmkamera påslagen försökt ”sätta dit” en statligt anställd. Det är sådana metoder som jag ogillar och i artikeln kallar olustiga eller rent av brottsprovokationer.

Men i sak verkar vi vara väldigt överens: Alla vinner på att vi får slut på diskrimineringen. STs grund vilar på en humanistisk människosyn med allas lika värde. Låt oss fortsätta det gemensamma arbetet så att vi kan nå det målet.

Annette Carnhede

Förbundsordförande, ST

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA