Vi måste diskutera rätten till deltidsarbete också
Den insändare som fanns i nummer 5 med rubriken »Heltidstvång kan inte vara rätt«, om möjligheten att arbeta deltid som anställd på Försäkringskassan, stödjer jag helt! Är i samma situation men arbetar 80 procent. Har under många år försökt få arbetsgivaren att bevilja mig en fast 80 procents tjänst då jag vet att jag inte orkar arbeta 100 procent. Har försökt få hjälp av facket men deras argument är att jag ju inte vet om jag måste gå upp till heltid i framtiden till exempel av familjeskäl. Jag anser att om jag får veta förutsättningarna är det mitt beslut. Även om jag i dag arbetar i ett län som beviljar tjänstledighet så ser det ju ut som att vår nuvarande arbetsgivare tänker ändra på den möjligheten. Vad händer från och med 1 januari 2007?
I diskussionen om deltid påstås det ofta att de som arbetar deltid inte deltar/hänger med i utvecklingen av arbetet. Betyder det att de arbetskamrater som på grund av sjukdom har partiell sjukersättning och arbetar deltid inte är lika mycket värda?
Rätten att avsluta anställningen med tjänstepension vid 60 års ålder ser ju också ut att tas ifrån oss. Visst kostar det pengar för arbetsgivaren, men det avtalet har ju funnits med länge i bland annat löneförhandlingar och har väl påverkat våra nuvarande löner.
Om jag inte vill säga upp mig utan »tvingas« arbeta heltid med stor risk att bli sjuk, är det ett bra alternativ för arbetsgivaren? Det är absolut inte bra för mig och kostar både arbetsgivare, samhället och mig pengar. Inom andra yrkesområden, barnomsorg och äldrevård, finns det kommuner som nu har börjat erbjuda anställda över 60 år deltidsarbete med bibehållen heltidslön. De ska då ha möjlighet att vara kvar i sitt arbete och vara stöd åt nyanställda. Något för Försäkringskassan?
I vårt samhälle har rätten till heltidsarbete diskuterats i många år. Vi behöver även diskutera rätten till deltidsarbete då vi är många som arbetat sedan 16–18 års ålder och nu börjar bli trötta utan att vara sjuka.
Skånetös
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.