Varför vill socialdemokraterna försämra arbetsrätten i Bulgarien?
Socialdemokraterna och moderaterna går hand i hand i EU-parlamentet och nickar instämmande till nästan alla förslag som presenteras. Ett illustrerande exempel är att ledamöterna från dessa partier röstade ja till en kontroversiell och ideologiskt laddad paragraf i en text om Bulgariens anslutning till EU.
EU-parlamentet röstade den 30 november om Van Orden-betänkandet om Bulgariens anslutning till EU i januari 2007. EU-parlamentarikerna genomförde en separat omröstning om en del av paragraf 16 i det aktuella betänkandet. Detta textavsnitt uppmanar Bulgarien att införa flexiblare arbetsrättslagar.
Såväl socialdemokrater som moderater röstade ja till denna uppmaning. Det går självfallet att motivera detta ställningstagande från moderat håll. Det borde rimligtvis vara svårare för socialdemokraterna att göra likadant! Socialdemokraternas agerande rimmar illa med partiets traditionella tal om internationell solidaritet och överrensstämmer inte med benämningen av partiet som ett arbetareparti.
Därför skulle jag härmed vilja ställa tre konkreta frågor, vilka lämpligen kan besvaras av den socialdemokratiske EU-parlamentariker som vanligtvis yttrar sig i frågor som berör arbetsmarknaden, nämligen ledamoten Jan Andersson:
1. Är det lämpligt att EU-parlamentet berättar för en suverän nation vilken form av arbetsrättslagstiftning den bör införa?
2. Anser socialdemokraterna, rent ideologiskt, att det är passande att kräva att Bulgarien inför mer flexibla arbetsrättslagar?
3. Är det ideologiskt försvarbart att förorda att de redan utsatta arbetstagarna i ett låglöneland får det ännu sämre?
Junilistan vill begränsa EU-samarbetet till verkligt gränsöverskridande frågor, såsom miljön och den inre marknaden. Vi röstade därmed nej till det aktuella förslaget. EU ska inte styra andra länders arbetsrättslagstiftning, framför allt inte i den riktning socialdemokraterna och moderaterna gemensamt förordar.
Hélène Goudin
EU-parlamentariker, Junilistan
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.