Våra effektiviseringar hotar inte jobben i staten
I ST Press nummer 1/2010 påstår Mats Odell att vårt gemensamma effektiviseringspaket för statlig förvaltning hotar jobb. Det är märkligt att den ansvarige ministern sätter likhetstecken mellan effektiviseringar och uppsägningar, skriver oppositionens ekonomisk-politiska talespersoner.
De statliga myndigheterna spelar en avgörande roll för ett demokratiskt, rättssäkert och modernt samhälle. Trygghet vid sjukdom och arbetslöshet, kommunikationer och värnandet av miljön är bara några aspekter. Vi är fast beslutna att ta tillvara och utveckla den kunskap och erfarenhet som finns inom den svenska statsförvaltningen. De statliga myndigheterna och dess anställda har en viktig roll för att vårt samhälle ska fungera väl.
Vikten av ett professionellt arbete på alla nivåer kan inte nog betonas. Politikens uppgift är att sätta mål och ramar för arbetet och samtidigt värna skattebetalarnas pengar. Varje krona ska användas så effektivt som möjligt, det är inte minst viktigt i kristider. Det kan förstås bara ske om de statligt anställdas kunskaper och kännedom om den egna verksamheten tas tillvara. Samverkan med de fackliga organisationerna är en självklarhet.
I ST Press nummer 1/2010 påstår Mats Odell att vårt gemensamma effektiviseringspaket för statlig förvaltning hotar jobb. Det är märkligt att den ansvarige ministern sätter likhetstecken mellan effektiviseringar och uppsägningar, det gör inte vi.
Vi fokuserar på effektiviseringar på fem områden:
För det första vill vi slå samman några myndigheter för att åstadkomma en effektivare struktur. Flera av de sammanslagningar vi föreslår är redan analyserade i statliga utredningar, andra behöver utredas. I några fall menar vi att det finns myndigheter med så begränsade uppdrag att de bör kunna läggas ned och verksamheten tas över av en annan myndighet.
För det andra vill vi effektivisera myndigheternas fastighetsförvaltning. I dag uppgår myndigheternas samlade lokalkostnader till 20 miljarder kronor. Vi menar att det finns utrymme att sänka dessa kostnader genom ett medvetet och systematiskt arbete.
För det tredje vill vi öka samordningen mellan olika myndigheter. Det handlar om gemensamma lösningar inom IT, ekonomi- och personaladministration, resehantering med mera. Samtidigt bör den statliga inköpssamordningen öka. Myndigheter kan också bli bättre på att använda fri programvara och öppna standarder. Vi vill följa upp de goda erfarenheterna från länder som Nederländerna som hittat en rad nya, kostnadseffektiva lösningar.
För det fjärde vill vi uppdra åt Ekonomistyrningsverket, ESV, att utveckla administrativa nyckeltal för myndigheternas verksamhet så att riksdag och regering bättre kan följa utvecklingen av myndigheternas förvaltningskostnader och produktivitet. Vi vill också att ESV i framtiden ska redovisa nyckeltalen på sin webbplats – lättillgängligt för såväl allmänhet, medier som anställda.
För det femte menar vi att myndigheternas anslagsbehållningar måste hanteras på ett ansvarfullt sätt. Av den senaste budgetpropositionen framgår att de statliga myndigheternas anslagssparande uppgick till hela 32,5 miljarder kronor vid årsskiftet. Vi menar att det finns utrymme att dra in 5 procent av anslagssparandet för att finansiera insatser som möter jobbkrisen. Varje anslag bör dock prövas noga och en del helt undantas, exempelvis alla högskolor och universitet.
Med en rödgrön förvaltningspolitik finns ingen motsättning mellan effektiviseringar och statliga jobb. Tvärtom, genom att använda skattepengarna effektivt skapar vi utrymme för förbättrad kvalitet, nya satsningar och i förlängningen nya jobb.
I mars lämnar regeringen sin förvaltningspolitiska proposition. Då får vi veta vad regeringen vill göra för att utveckla en modern och effektiv statsförvaltning som också är en attraktiv arbetsgivare. Vi ser fram emot en konstruktiv diskussion om en ännu bättre statsförvaltning.
Thomas Östros
ekonomisk-politisk talesperson, S
Ulla Andersson
ekonomisk-politisk talesperson, V
Mikaela Valtersson
ekonomisk-politisk talesperson, MP
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.