Svårt ha fullt förtroende för Postens styrelse
Posten vände 2004 efter många år av förluster sitt resultat till vinst. Verkställande direktören, Erik Olsson, belönades därför med en »gratifikation« på 400 000 kronor. Detta trots att bonus- och incitamentsprogram är förbjudna i de statliga bolagen.
Såväl Postens ordförande Marianne Nivert som regeringen genom statssekreterare Sven-Eric Söder förklarade att detta inte var samma sak som en bonus och alltså inte stred mot riktlinjerna. Först efter att jag väckte frågan i riksdagen bytte regeringen uppfattning och förbjöd även gratifikationer.
Men det slutade inte där. Erik Olsson fick nämligen också en löneförhöjning på 600000 kronor, cirka 12 procent, till år 2005. Lönen var 2004 4,9 miljoner kronor och steg 2005 till 5,5 miljoner. Denna ovanligt höga lönehöjning verkar även den ha ett samband med Postens förbättrade ekonomiska resultat. Det är glädjande att regeringen nu håller med om att det är orimligt med gratifikationer i statliga bolag. Men efter en gratifikation och en ordentlig löneförhöjning samma år är det rimligt att fråga om näringsminister Thomas Östros har fullt förtroende för Postens styrelse?
Thomas Östros hävdade i en interpellationsdebatt i riksdagen den 8 juni att de statliga bolagens verkställande direktörer inte ska vara löneledande på marknaden. Posten är en starkt dominerande aktör på brevmarknaden. Viss utmaning finns från flera lokala aktörer. Störst av dem är bolaget City Mail. Detta använder näringsministern flitigt som argument för att Posten inte är ett monopolbolag. Samtidigt är huvudkonkurrenten City Mail till 100 procent ägt av norska Posten som ägs av norska staten. Men hur är det då med principen att de svenska statliga bolagen inte ska vara löneledande? Jo, Postens vd Erik Olsson tjänar cirka fyra gånger så mycket som koncernchefen i City Mail Group, Bror Anders Månsson. Löneledande så det förslår. Det borde näringsministern inte vara nöjd med.
Att Postens styrelse samma år både betalar ut en gratifikation på 400000 och höjer lönen med 600000 är anmärkningsvärt. Posten ska som statligt bolag inte dela ut överlöner och höga bonusar. Ändå verkar näringsministern ha obrutet förtroende för styrelsen och dess ordförande Marianne Nivert. När regler och riktlinjer bryts och när statliga bolag gör som de vill bör det få konsekvenser. Det är svårt att efter detta ha fullt förtroende för Postens styrelse och jag hoppas att Thomas Östros undersöker Postens agerande närmare.
Per Bill (m)
1:e vice ordförande i riksdagens näringsutskott
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.