ST-medlemmarnas val
STs ordförande Annette Carnhede uppmanar förbundets medlemmar att rösta den 17 september. Hon redogör också för STs inställning till att delta i den politiska debatten.
Idagarna har näringslivsanknutna tankesmedjan Timbro släppt en rapport där vi läser att ett stort antal fackförbundsmedlemmar tycker att deras förbund alltför mycket lierar sig med socialdemokraterna. Samma undersökning hävdar också att det finns ett »glapp« mellan den fackliga »elitens« och den vanliga medlemmens vilja att delta i den politiska debatten. Vi läser också att detta även gäller för grupper av medlemmar tillhörande partipolitiskt obundna tjänstemannaförbund. Varför Timbro låtit göra denna undersökning nu kan man bara spekulera i, men tanken slår mig att det kanske är ett försök att tysta löntagarrösten inför valet den 17 september.
Som ordförande för ST, där den partipolitiska obundenheten är en av hörnpelarna, vill jag göra några reflektioner kring vårt deltagande i den politiska debatten:
1. De allra flesta av STs medlemmar befinner sig på arbetsplatser som direkt eller indirekt styrs av politiska beslut. Därför är det självklart att ST ständigt söker påverka de politiska besluten genom direkt dialog med politiker
eller indirekt via massmedierna.
2. Tusentals medlemmar har, i förbundets öppna nätbaserade rådslag, formulerat STs krav inför nästa regeringsförklaring. Det tolkar jag som en uppmaning att fortsätta den politiska debatten på medlemmarnas direkta uppdrag. Detta har också gjorts, vid ett mycket välbesökt seminarium under politikerveckan i Visby i somras. De främsta företrädarna för alliansen och regeringspartiet med sina samarbetspartier fick där förhålla sig till de krav STs medlemmar samt allmänheten (som ST också frågat) ställer på det politiska ledarskapet.
3. För mig som ordförande för »Facket för oss som valt att jobba på statens och medborgarens uppdrag«, som ST kallar sig, är det viktigt att jag är noga med mitt uppdrag närhelst jag diskuterar eller uppträder tillsammans med partipolitiska företrädare. Av naturliga skäl blir det ofta en »slagsida« i partipolitiken, eftersom all kritik som framförs till de ytterst ansvariga blir kritik mot den sittande regeringen och därmed socialdemokraterna. Därför är jag inte särskilt orolig när jag emellanåt, till exempel i valtider, också får möjlighet att kommentera och kritisera oppositionens förslag. Det bidrar till »balansen« och sker alltid utifrån våra medlemmars och verksamheters bästa.
4. Det politiska ledarskapet är viktigt för alla medborgare, men tvåfalt för oss som dessutom jobbar i politiskt styrda verksamheter. När jag i mitt arbete möter kollegor från länder runt om i världen så slår det mig att vi alltför sällan diskuterar värdet av demokrati. Vi tar den för given! Ute i världen riskerar medarbetare sina liv för att få engagera sig fackligt, utöva demokrati eller få rösträtt.
Därför är det inte bara en rättighet, utan som jag ser det även en skyldighet, att delta i debatten och utnyttja sin rösträtt den 17 september. Den dagen är alla röster lika mycket värda och du påverkar det politiska ledarskapet den kommande fyraårsperioden. Det är en röst av största vikt för dig som anställd och dom medborgare. Det är också en röst för demokratin.
Därför uppmanar jag alla ST-medlemmar: Rösta den 17 september!
Annette Carnhede
Förbundsordförande, ST
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.