Så kan facket bättra på sin image

DEBATT: DEBATT2007-05-29

Svar på ledarsidans fråga i nummer 7/07: »Hur ska facket få ut sitt budskap?«

Jag vill ta upp några synpunkter som jag har, såsom enskild person, på frågan om hur facket ska få ut sitt budskap.

Att facket – inte bara ST – kan ha imageproblem kanske i vissa fall beror på en generationsväxling. Vid exempelvis händelserna kring salladsbaren i Göteborg kanske yngre kan anse att facken försämrar förutsättningarna för yngre människors framåtanda och vilja att driva företag i dessa tider med stor arbetslöshet bland unga. Episoder som dessa kan möjligen försämra yngre människors bild av fackföreningsrörelsen och därigenom fackets varumärke, då de yngre – och kanske även vissa äldre – inte prioriterar anställningsvillkor (inklusive försäkringsskydd och dylikt) före möjligheten att själva ta sig ur arbetslöshet.

Vid liknande scenarion tror jag att facken bör vara mycket noggranna med att inte tvärt säga nej och starta blockader, speciellt inte mot småföretagare. Kanske man i vissa fall kan godta andra, icke kollektivavtalsbundna, lösningar för dessa småföretag, om de ligger någorlunda nära en typ av anställningssäkerhet (inklusive visst försäkringsskydd).

Det kan vara värt att diskutera dessa frågor för att inte ytterligare späda på imageproblemet och försämra fackets varumärke.

Jag anser att man från centralt håll i ST bör lägga mer krut på att informera om framtidsutsikterna för arbeten inom staten. Arbetsgivarverket verkar i sin skrivelse Utmaningar, Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken 2007–2010 – om än inte uttryckt i direkta ordalag – ha inställningen att många statstjänstemannajobb kan komma att försvinna. Möjligen kan även den nuvarande regeringens syn på statliga arbeten, och dess vilja att minska deras antal, ha betydelse för medlemmars sätt att se på ST och på medlemskap i förbundet.

Här tror jag även att icke anslutna behöver informeras om STs syn på framtidsutsikterna inom staten och betydelsen av att vara fackligt ansluten. Jag tror att ST behöver bygga upp en egen argumentation för att inte statliga arbeten skall försvinna i alltför stor mängd, så att det hotar välfärden och den statliga service jag tror många medborgare tar för given i dagsläget.

Informationen kring dessa typer av frågeställningar tror jag själv kan vara mycket betydelsefull för de nuvarande medlemmarna, men även för i dag icke anslutna – här kan finnas en rekryteringspotential. Vikten av facklig anslutning bör framhävas ordentligt!

Håkan Bodin

sektionsordförande,
ST inom PRV 224:02

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA