Rödgrön spariver hotar jobb i staten

DEBATT: STATSBUDGETEN2010-01-19

Opppositionen vill spara 1,4 miljarder i staten, skriver förvaltningsminister Mats Odell, och anklagar sina politiska motståndare för att försöka plocka poäng genom att angripa en anonym byråkrati.

Varje dag går ungefär 235 000 statligt anställda till arbetet på någon av landets över 500 statliga myndigheter och universitet. De ansvarar för tryggheten på gator och torg, utbetalning av pensioner och sjukersättning, övervakning av finansmarknaden och mycket mer. En väl fungerande statsförvaltning är en förutsättning för trygghet och välfärd i samhället. Detta är särskilt viktigt i tider som dessa.

Tider av globala ekonomiska svårigheter innebär påfrestning också för statsförvaltningen. Ökande behov av bland annat utbildning och stöd för enskilda i deras jobbsökande ska mötas samtidigt som myndigheterna ska sköta sina ordinarie uppgifter. Därför är det viktigt att myndigheterna ges så stabila planeringsförutsättningar som möjligt för att uppfylla de mål som statsmakterna beslutat och samtidigt vara en föredömlig och attraktiv arbetsgivare. Utan sådana förutsättningar riskerar satsningar inom prioriterade områden att gå om intet – medborgarna och företagen blir då stora förlorare.

Alliansregeringen har genomfört ett stort antal organisationsförändringar för att stärka och effektivisera den statliga förvaltningen, men också för att klargöra statens roll och uppgifter. Vi har genom att lägga ned eller slå samman 79 olika myndigheter skapat ökad tydlighet i den flora av myndigheter som Socialdemokraterna lämnade efter sig. Vi har återfört den svenska förvaltningen till världstoppen vad gäller användandet av modern teknik både för att underlätta för medborgare och företag, och för att effektivisera myndigheternas interna processer. Vi har inlett en stor satsning på att stärka den gemensamma värdegrunden i staten – vårt offentliga etos.

I Regeringskansliet pågår nu arbetet med att ta fram en stor förvaltningspolitisk proposition, som ska överlämnas till riksdagen under vårvintern. I den kommer vi att summera hela det reformarbete som vi bedrivit under mandatperioden och dra upp riktlinjer för en fortsatt förändring av statsförvaltningen.

Demokrati, effektivitet och rättssäkerhet kommer även fortsatt att vara viktiga ledord för förvaltningen, men också begrepp som delaktighet, samarbete och service bör prägla framtidens förvaltning. I detta finns det en tydlig skillnad mellan alliansregeringen och det rödgröna samarbetet. Vi vill i vår reformering av statsförvaltningen utgå från medborgarnas och företagens behov och verksamhetens förutsättningar. De rödgröna har i ett gemensamt förslag till riksdagen tagit sin utgångspunkt i ett sparbeting som 2012 uppgår till
1,4 miljarder kronor. Detta motsvarar ungefär 1 400 jobb i den statliga sektorn.

Det är lätt att i opposition angripa en anonym byråkrati med svepande förslag om besparingar för att försöka plocka poäng i opinionen. Men faktum är att det inte finns någon enkel budgetteknisk lösning för att förbättra servicen till medborgare och företag. Varje krona av ogenomtänkta generella besparingskrav på den statliga förvaltningen motsvaras av människor med familjer och barn som riskerar att förlora jobbet. Vill man modernisera och effektivisera statsförvaltningen och samtidigt förbättra servicen, krävs det ett systematiskt arbete som bygger på en genomtänkt analys och som genomförs i en god dialog med de fackliga organisationerna. Detta verkar Socialdemokraterna ha glömt bort i sin iver att hålla ihop en koalition med utgiftstörstande vänsterpartister.

Trots att det har funnits gott om tid för de rödgröna att sedan i höstas precisera vad de vill uppnå med de besparingsförslag de lagt fram för den statliga förvaltningen, är de fortfarande svaret skyldiga. Motivet har sagts vara att frigöra pengar för åtgärder mot den ökade arbetslöshet som vi förväntar oss i lågkonjunkturens spår. Men var i finns logiken att äventyra 1 400 riktiga jobb inom statlig sektor för att satsa på tillfälliga åtgärder inom arbetsmarknadspolitiken? Och varför vill de rödgröna dra ned på servicen till medborgare och företag i ett läge när vi i stället bör förbättra den?

Alliansregeringens politik står i skarp kontrast till den rödgröna oppositionens. 2010 ger vi den statliga sektorn ett generellt tillskott på 6,5 miljarder kronor, utöver riktade satsningar inom bland annat arbetsmarknadspolitikens område. Vi vill utveckla statsförvaltningen och rusta medarbetarna i staten för framtiden samtidigt som vi arbetar för att hitta nya sätt för att förbättra den offentliga servicen i hela landet.

Mats Odell

kommun- och finansmarknadsminister

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA