Regeringen vill inte ha en dialog om förvaltningen
Regeringen lägger ned ambassader utan eftertanke, skriver Peter Hultqvist, S, i ett svar till Margareta Pålsson och Per Bill, M, som därefter avslutar debatten om nedskärningarna inom Regeringskansliet.
Regeringskansliet visar upp ett ekonomiskt överskott på sammanlagt cirka 700 miljoner kronor under 2009 och 2010. Under de senaste fyra åren har kostnaden för Regeringskansliet ökat med cirka 1,1 miljarder kronor. Detta sker samtidigt som statliga myndigheter och verk runt om i landet åläggs att rationalisera och spara. Till och med regeringens eget finansdepartement pekar i ett dokument på att det finns möjlighet till effektiviseringar i Regeringskansliet.
När nu riksdagsmajoriteten mot bakgrund av överskotten beslutat om en ramsänkning med 300 miljoner kronor, så väljer regeringen att omedelbart ta fram en lista med ambassader
som man snabbt beslutar sig för att lägga ned. Det sker ingen
eftertanke eller närmare utredning. Även vårt förslag om en
gemensam parlamentarisk grupp som ser över hela utrikesförvaltningen avvisas. Uppenbarligen vill inte regeringen ha dialog utan är mest intresserad av att försöka skylla sina beslut på oppositionen. Det är inte ett ansvarsfullt agerande.
Att Margareta Pålsson och Per Bill försöker göra ett nummer av att Sverigedemokraterna stödde de rödgrönas förslag i riksdagsomröstningen klingar falskt. Under de 122 huvudvoteringar som ägde rum i riksdagen under hösten, fick regeringen stöd av SD i 91 voteringar. I endast åtta fall stödde SD förslag som kom från ett eller flera rödgröna partier. Pålsson och Bill kastar sten när de själva sitter i glashus!
Peter Hultqvist
Gruppledare för Socialdemokraterna i konstitutionsutskottet
Svar: Nedskärningarna en följd av rödgrön samverkan med SD
Regeringen har tagit fram en lista med ambassader som ska läggas ner. Detta sker utan eftertanke eller närmare utredning, skriver Peter Hultqvist.
Att nedskärningarna inom Regeringskansliet skulle ske utan eftertanke och utredning är helt fel. Den beslutade besparingen har fördelats med hänsyn till departementens budget, vilket betyder att ett stort departement som UD, med cirka 1 300 medarbetare, måste spara 135 miljoner kronor, medan ett litet departement, som arbetsmarknadsdepartementet, med färre än hundra anställda, drabbas av besparingskrav på cirka tre miljoner.
Samtidigt är det viktigt att påminna om att nedläggningen av utlandsmyndigheterna varken är önskvärd, rimlig eller motiverad. Den genomförs endast som ett resultat av den av Socialdemokraterna framtvingade besparingen på anslaget till Regeringskansliet. Det är därför märkligt att Socialdemokraterna hävdar att de inte har något ansvar för beslutet.
Avslutningsvis kan vi också konstatera att om de rödgröna inte hade samverkat med Sverigedemokraterna och tvingat fram en besparing på 300 mil-
joner kronor på Regeringskansliet så hade vi sluppit att skära ned. I slutändan är det medborgarna och de anställda i Regeringskansliet som drabbas.
Margareta Pålsson, Riksdagsledamot (M)
Per Bill, Riksdagsledamot (M)
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.