Reformeringen av staten hotas vid regeringsskifte
Ett maktskifte i höst skulle innebära att reformarbetet av staten som regeringen påbörjat skulle avstanna, skriver kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.
Härom veckan gick riksdagen på sommarledighet och vi kan summera fyra års arbete för att göra den statliga förvaltningen bättre för både medborgare och medarbetare. Som ansvarig minister under denna mandatperiod är jag glad över den nära dialog och det goda samarbete som jag haft med de fackliga organisationerna. Att förändra och göra den statliga förvaltningen ännu bättre är något som vi måste arbeta på tillsammans.
Ett av de första målen efter valet var att minska skillnaderna mellan mäns och kvinnors löner i staten. För att nå det målet startade vi ett karriärutvecklingsprogram för kvinnor som vill ha mer kvalificerade arbetsuppgifter och ta ett större ansvar på arbetsplatsen. Vi förändrade också utnämningspolitiken så att anställningar av myndighetschefer i regel alltid föregås av annonsering med möjlighet för den som vill att lämna in en intresseanmälan. Detta gör att rekryteringen av de högsta cheferna i staten har blivit mer transparent, förutsägbar och spårbar. Det har dessutom lett till att vi i dag har fler kvinnliga myndighetschefer än någonsin tidigare.
Vi har även slagit fast målet att de anställda i staten ska ha kunskap om och förståelse för de grundläggande värdena i staten och rollen som statstjänsteman. Att det finns en tydlig värdegrund att stå på är viktigt både i bemötandet av medborgarna, i arbetsgivarrollen och i relationen till varandra som medarbetare. Just nu pågår en satsning där alla chefer i staten under detta och nästa år kommer att genomgå någon form av utbildning om vårt offentliga etos för att stärka ledarskapet i dessa frågor.
Nyligen beslutade riksdagen om ett nytt mål för statsförvaltningen: »En innovativ och samverkande statsförvaltning som är rättssäker och effektiv, har väl utvecklad kvalitet, service och tillgänglighet och som därigenom bidrar till Sveriges utveckling och ett effektivt EU-arbete.« För att kunna nå det målet är det viktigt att vi tar tillvara på den kompetens som medarbetarna har och att vi tillsammans klarar av att göra staten till en ännu mer attraktiv arbetsgivare. Och framför allt är det viktigt att vi alltid bär med oss att det ytterst är medborgarna och företagen som avgör om förvaltningen har en god service och kvalitet i sina tjänster.
Den gångna mandatperioden har ägnats mycket åt utredningsarbete. Vi har också hunnit genomföra mycket – men mer bör till. Vi står precis i inledningen av arbetet att införa en ny e-legitimation. Den statliga inköpssamordningen ska koncentreras hos Kammarkollegiet. Och möjligheten för tredje part att använda offentlig information för att utveckla egna tjänster ska förbättras, bara för att nämna några av de saker som är på gång. Alliansregeringen vill fortsätta den väg vi slagit in, där medborgarna och företagen står i centrum för utformningen av statsförvaltningen och där reformer genomförs i dialog med de fackliga organisationerna.
Den rödgröna oppositionen har en något annorlunda syn på statsförvaltningen. Där jag och mina alliansvänner menar att medborgarnas förtroende för statsförvaltningen bygger på allmängiltiga värden som alla kan sluta upp bakom, vill vänsterkartellen att statsförvaltningen ska genomsyras av en politiserad genusteori. Där vi bland annat har utrett frågor om strukturförändringar, öppen källkod och regeringens möjlighet att göra systematiska utvärderingar av olika politikområden och har börjat genomföra förändringar, vill oppositionen vrida klockan tillbaka och tillsätta nya utredningar och på så sätt försena ett viktigt reformarbete. Där alliansregeringen har arbetat för att förbättra myndigheternas möjligheter att klara sin ekonomi genom att sänka arbetsgivaravgifterna och hålla fast vid regelverket för pris- och löneomräkning trots den internationella finanskrisen, vill de rödgröna spara 2,8 miljarder kronor på statsförvaltningen utöver nuvarande effektiviseringskrav som i sig innebär en tuff utmaning för myndigheterna de närmaste åren.
Frågan är hur de rödgröna ska klara av att spara så mycket, om de samtidigt vill värna jobben i statsförvaltningen och servicen på landsbygden, förkorta handläggningstiderna och investera för att möta medborgarnas och företagens krav på en modern e-förvaltning? Självklart är detta en ekvation som inte går ihop. Besparingskraven kommer snarare leda till att uppemot 3 000 statsanställda förlorar sina arbeten, med sämre service, längre handläggningstider och försämrad arbetsmiljö som följd. Dessutom kommer viktiga framtidsprojekt att behöva avbrytas eller ställas på sparlåga.
Ett maktskifte i höst skulle innebära att mycket av det reformarbete som har kommit en god bit på väg skulle avstanna. Att frågor som redan har utretts skulle utredas igen. Och att arbetet med att stärka vår gemensamma värdegrund i staten skulle avbrytas. Att stoppa ett pågående reformarbete och lägga en ytterligare besparingsbörda på myndigheterna är inte det som behövs just nu. I stället borde vi föra en diskussion om hur vi kan skapa bättre förutsättningar för långsiktighet och stabilitet i statsförvaltningen.
Mats Odell
kommun- och finansmarknadsminister (KD)
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.