Orättvis kritik mot Arbetsförmedlingen
Riksdagsledamoten Jan Ericson (M) går i polemik mot Arbetsförmedlingens kritiker, efter att ha mött en engagerad och positiv personal under sina studiebesök hos arbetsförmedlare.
Hård kritik riktas mot Arbetsförmedlingen från flera håll.
Värst är väl Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, som med en osmaklig affischkampanj i Stockholm jämställer Arbetsförmedlingen med Gulag och Guantanamo(!). Ett bottennapp och en ren förolämpning mot all personal på Arbetsförmedlingen. Jag skäms som moderat över att ett ungdomsförbund från ett Alliansparti beter sig så omdömeslöst.
Men Svenskt Näringsliv är inte heller nådiga. I en rapport hävdar de att Arbetsförmedlingen är ineffektiv och förmedlar alltför få jobb – »bara ett riktigt jobb per förmedlare och månad«. Svenskt Näringsliv vill som lösning på detta se fler privata arbetsförmedlingsalternativ. Ett lite märkligt krav kan man tycka, eftersom det just är vad riksdagen tog beslut om för några veckor sedan, genom den nya valfrihetslagstiftningen.
Jag har under mandatperioden gjort ganska många besök hos olika arbetsförmedlare, och har märkt en fantastisk utveckling hos Arbetsförmedlingen de senaste åren. Mycket högre servicegrad, ett modernt arbetssätt och väldigt engagerad och positiv personal som tycker att de har ett roligt arbete. När jag talar med arbetssökande och arbetsgivare märker jag också att de är betydligt mer nöjda än tidigare med Arbetsförmedlingens service.
Antalet förmedlade jobb per anställd arbetsförmedlare varierar säkert, men jag tycker det är fel att bara räkna med fasta jobb och inte ta med alla praktikplatser som arbetsförmedlarna också medverkar till att ta fram. Praktik leder ofta till ett fast jobb lite senare. Arbetsförmedlarna kan också hjälpa till att rusta den arbetssökande på andra sätt, med målet att så småningom få ett riktigt jobb. Arbetsförmedlingens insatser för att hjälpa långtidssjuka tillbaka i arbete förtjänar också att uppmärksammas. Det är inga snabba och lätta ärenden, utan kräver stort engagemang för varje enskild individ.
Med detta sagt vill jag vara tydlig med att jag vill att Arbetsförmedlingen ska ha konkurrens. Arbetsförmedlingen håller hög kvalitet och behöver knappast oroa sig för konkurrens, men konkurrens gör att alla anstränger sig lite extra och att verksamheten utvecklas. Konkurrens skapar också nya karriärvägar och fler arbetsgivare för alla dem som arbetar med arbetsförmedling och rehabilitering.
Alliansen har antagit en lag om valfrihet när det gäller arbetsförmedlingstjänster och vi välkomnar andra aktörer som kan coacha, förmedla jobb och erbjuda olika former av insatser. För mig som moderat är det positivt att alla goda krafter kan hjälpas åt för att matcha de arbetslösa till de jobb som finns.
Sverige har klarat krisen bättre än de flesta andra länder, och arbetslösheten har trots krisen inte ökat lika mycket som befarat. Arbetsförmedlingens engagerade personal har spelat en viktig roll för detta. Arbetsförmedlingen och deras personal förtjänar inte den hårda kritik som förs fram i media. I stället förtjänar man uppskattning för sin insats i en tid när arbetsbelastningen varit extremt hög.
Jan Ericson (M)
Riksdagsledamot, ledamot av arbetsmarknadsutskottet
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.