Ökad politisering lockar inte fler
En ökad politisering av fackförbunden är fel väg att gå. En sådan förändring skulle stöta bort de unga från facket, anser Mathias Bred.
Lars Hedin, Tom Johnson, Tobias Bjerman och Kurt-Åke Sjöström efterlyser i ST Press 8/2009 att ST ska tydliggöra etik och värderingar för att locka fler medlemmar.
Jag delar inte de uppfattningar som företräds i artikeln. Tvärtom tror jag att en ökat politisering av fackförbunden – det är vad artikeln de facto förespråkar – skulle begränsa antalet unga som skulle vara intresserade av att gå med.
Själv är jag ett utmärkt exempel. Jag är en ung akademiker med siktet inställt på att jobba inom statlig förvaltning. På inget sätt är jag nyliberal, men jag är heller inte socialist.
Jag vill ha en effektiv statlig sektor som tillgodoser medborgarnas önskemål enligt de riktlinjer folkets valda representanter i riksdagen beslutar.
Någon facklig uppfostran av de statligt anställda i etiska frågor tror jag inte är vare sig behövlig eller möjlig. Sina grundläggande värderingar får människor under uppväxten, i skolan, och genom sin livserfarenhet. Min erfarenhet är att dessa värderingar redan är goda bland dem som väljer att arbeta statligt.
Jag tycker inte att facket ska driva egen opinionsbildning i hur politikerna ska lösa välfärdsfrågorna. Här finns redan den ideologiska debatten bland politikerna. Den linje som artikelförfattarna företräder i sin artikel drivs redan av vänsterpartiet och socialdemokraterna. Det är inte ett fackförbunds uppgift att driva generella ideologiska frågor.
Nu har jag några frågor till artikelförfattarna: När jag nu redovisat mina ståndpunkter, tycker ni att det finns rum för mig i ST – eller måste jag skickas på etikkurs först? Jag har en vän som kallar sig själv nyliberal och arbetar statligt, är hon välkommen som aktiv medlem i ST? Och till sist, allianspartierna företräder i regel de åsikter som ni i artikeln brännmärker som nyliberala. Tror ni att statligt anställda som identifierar sig som alliansväljare – jo, de finns, och de är många – skulle känna sig hemma i ett ST som driver den ideologiska linje ni förespråkar?
Mathias Bred
Kungsbacka
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.