Och vad ska vi ta bort?

DEBATT: BUDGETEN2006-11-07

Arbetsmiljöverkets budget minskas med en tredjedel. Men vilken del av vår verksamhet är det som den nya regeringen inte gillar, undrar STs avdelningsordförande vid verket.


Om regeringens budgetförslag blir verklighet – något allt tyder på, eftersom det har stöd från en riksdagsmajoritet – riskerar arbetsmiljön att bli en marginell angelägenhet på Sveriges arbetsplatser.

Det låter drastiskt, men är ingen överdrift.

När Arbetsmiljöverket, arbetslivets polis, får sina resurser minskade med 30 procent på tre år, så får det givetvis återverkningar på tillsynsarbetet – och därmed på arbetstagarnas dagliga arbete.

Alltså är inte de kommande neddragningarna (som motsvarar 250–300 tjänster på tre år) bara en angelägenhet för verkets personal. Vad som händer med Arbetsmiljöverket är i högsta grad ett samhällsintresse. Myndigheten tillhör inte den flora av nyare åsikts- och pratverk, som brukar utsättas för vissa debattörers spott och spe, utan är en 57 år gammal myndighet (Yrkesinspek-
tionen 110 år), som visserligen också bildar opinion, men som i första hand utfärdar arbetsmiljöregler och ser till att dessa efterlevs.

Hur skulle reaktionerna bli om exempelvis polismyndigheten fick sina resurser minskade med en tredjedel?

I budgetförslaget skriver regeringen att Arbetsmiljöverkets uppdrag ska förändras och reduceras. Vad vill arbetsmarknadsministern ta bort? Utredningar av dödsolyckor på jobbet? Arbete med föreskrifter om datorarbete? Deltagande i olika EU-instansers verksamhet? Yttranden över arbetsgivares överklaganden? Kampanjer för säkrare skogsarbete? Satsningar på ökat skydd för unga i arbetslivet?

En kontroversiell fråga är det eventuella sambandet mellan människors arbetsvillkor och sjukfrånvaron. Den frågan lämnar vi därhän; god arbetsmiljö, säkert arbete och tillämpade regler skall alltid gälla, oberoende av om sjukfrånvaron är hög eller låg.

Både arbetsmiljöinspektörer och handläggare har under de senaste åren ofta fått höra att med uppräkningarna av anslagen till verket har tillsynsarbetet närmat sig den nivå där det bör ligga. Ska detta arbete nu raseras?

Det får bara inte ske.

Lars-Göran Sjövall, avdelningsordförande
ST inom Arbetsmiljöverket

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA