Mångmiljonbelopp går från EU till tobaksodlare
Eu-kommissionären för hälsa och konsumentskydd, cyprioten Markos Kyprianou, har framhållit att kampen mot tobaksrökning är en av huvudprioriteringarna inom folkhälsoområdet för EU. En av satsningarna är en informations- och reklamkampanj som skall pågå till år 2008. Budgeten för denna kampanj är 670 miljoner kronor.
Samtidigt som rökning bekämpas inom EUs folkhälsopolitik, har stöd utbetalats till EUs tobaksodlare alltsedan 1970. Årsbudgeten för odlingsstöden uppgår till cirka 9,3 miljarder kronor och utgör cirka 75 procent av tobaksodlarnas intäkter. Ett exempel är att företaget Philip Morris, som tillverkar tobaksprodukter, fick 77 miljoner kronor i jordbruksstöd (!) under perioden 2000–2005. Att ena stunden propagera mot rökning för att i nästa ögonblick stödja tobaksodling är inte särskilt trovärdigt.
Den tobak som odlas inom EU är i huvudsak av låg kvalitet. Av denna anledning säljs endast en bråkdel av denna tobak på den europeiska marknaden. För en tredjedel av den tobak som odlas inom EU finns det överhuvudtaget ingen marknad. Därför eldas den helt sonika upp! Att denna politik är vansinnig torde stå klart för samtliga personer som inte har särintressen i tobaksodlingar.
I samband med att EU-parlamentet behandlade unionens budget för år 2006 hade ledamöterna chansen att rösta för att tobaksstöden skulle avskaffas. Tyvärr var en majoritet av ledamöterna emot detta förslag. Tobaksstöden kommer, enligt ministerrådets planer, att finnas kvar till år 2011. Stöden kommer sedan att göras om till ett omstruktureringsstöd för odlarna. Dessutom kommer de att kunna ansöka om bidrag för landsbygdsutveckling.
Junilistan röstade nej till detta förslag, eftersom vi anser att det överhuvudtaget inte skall finnas en gemensam organisation av marknaden för råtobak. Övriga svenska ledamöter röstade för detta betänkande, eller lade ner rösterna. Av den kritik som svenska ledamöter emellanåt framför mot EUs jordbrukspolitik och tobaksstöd märktes inte mycket.
Europeiska Revisionsrätten har publicerat flera ytterst kritiska rapporter om tobaksstöden och framhåller att fortsatt stöd till tobakssektorn inte är välgrundat samt att stödet vid flera tillfällen missbrukats. Revisionsrätten menar att denna handlingssätt står i direkt motsatsförhållande till EUs politik inom andra områden, till exempel unionens miljö-, folkhälso- och utvecklingspolitik. Det är bara att hålla med Revisionsrätten. EU bör prioritera folkhälsa och hållbar utveckling, inte
tobaksproduktion.
Hélène Goudin
EU-parlamentariker, Junilistan
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.