Annons:

Lite fakta om jakt skulle kanske inte skada

DEBATT2005-12-01

Att Ingvar Lundquist (IL) ogillar jakt framgår av hans insändare i ST Press nr 14. Självfallet får han ogilla jakt, var och en äger sina egna känslor.

För den som inte vet något om jakt ger ILs insändare dock en icke rättvisande bild. Det brukar bli så när någon som ogillar en företeelse, en idé eller en politisk inriktning ska skildra densamma.

Kanske lite fakta inte skulle skada?

»Älgar, rådjur, grävlingar, fåglar och allt annat som rör sig i skogen får sätta livet till« skriver IL. Visst får de det, det är ju liksom hela idén med jakt – men det rör sig inte om någon sorts vild och oreglerad verksamhet. Svensk jakt är reglerad i en omfattande och noggrant skriven lagtext. Där står vem som får jaga var och när, på året och på dygnet, vilka vapen som får användas mm. Till den kommer jägaretiken som ställer ännu strängare krav.

»Ibland åker en och annan drevkarl och tamboskap med i svängen« skriver IL vidare. Fakta återigen: 1,6 personer per år kommer till dödlig skada under jakt, då inbegripet alla som halkar, råkar ut för hjärtinfarkt mm. Under ett snart 40-årigt jägarliv, då jag under en följd av år jobbat professionellt med jakt, har jag aldrig hört talas om någon drevkarl eller något tamboskap som blivit beskjuten/beskjutet.

Vidare bekymrar sig IL över skadskjutningarna. Fakta igen: av alla påskjutna älgar återfinns inte fyra procent. Några av dessa är sannolikt skadade men i många fall rör det sig om en ren bom. Dessutom kräver lagen att en specialtränad hund som söker upp skadat vilt skall finnas tillgänglig inom två timmar. Då ska läsaren veta att vi skjuter cirka 100 000 älgar i Sverige årligen. Visst inträffar skadskjutningar men både lag och jägaretik kräver att jägarna ska reda upp det hela. Sannolikt orsakar trafiken fler skador på vilt än jakten. Och än värre skulle det bli om vi inte jagade älg, vildsvin, hjort och rådjur.

»Snack med kaffekask«, så beskriver IL jaktens sociala värden.

Om IL skulle bjuda något jaktlag på kaffekask är sannolikheten stor att han skulle bli ombedd att genast lämna skogen, vem vill stå bredvid en jägare som bär på ett vapen och som dessutom är berusad? Krut och alkohol ska man inte blanda!

Som sagt, var och en äger sina egna känslor. Vill man grunda sitt känsloliv beträffande jakt på fakta är det en bra idé att ta en jägarexamen (många gör så utan att för den skull bli jägare) eller också kan man följa med ett jaktlag ut en dag. Vi är 300 000 personer i Sverige som håller jakten i helgd så att få tag i en jägare är inte svårt.

Bo Lindevall
Sekreterare i Jägareförbundets Tjänstemannaförening

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA