Låt Skåne gå i bräschen

DEBATT2007-02-06

Arbetsmarknaden är en del av regionens utveckling, skriver två ledande politiker i Region Skåne. De vill att Skåne blir försökslän med större regionalt ansvar för arbetsmarknadspolitiken.

Skåne är ett lämpligt län att pröva nya arbetsformer och samverkansmodeller för att kunna öka effektiviteten på de lokala och regionala arbetsmarknaderna. Det finns en rad skäl som talar för Skåne som försökslän inom detta område.

Integrationen i Öresund har stor potential men kräver ett aktivt förhållningssätt för att kunna utvecklas. Det interregionala samarbetet har ökat och förväntas fortsätta öka, vilket bekräftar behovet av en tydlig aktör på regional nivå.

Region Skåne bedriver idag en fungerande försöksverksamhet med regional självstyrelse som har starka kopplingar till arbetsmarknadsfrågor, bland annat näringslivsutveckling, tillväxtfrågor, infrastrukturplanering samt analys- och statistikfunktioner. Dessa frågor har medfört att Region Skåne under åren har byggt upp ett stort kontaktnät, skapat mötesplatser och medverkat i insatser kring arbetsmarknadsfrågor.

Region Skåne ansvarar för kollektivtrafiken som transporterar allt fler arbetspendlare. Skånetrafikens expansion har lett till en regionförstoring som ökar behovet av ett tydligt regionalt synsätt på arbetsmarknadsfrågor.

I Skåne välkomnar vi därför regeringens ambitioner att reformera en föråldrad arbetsmarknadspolitik. Vår förhoppning är att vi finner en samsyn på det faktum att arbetsmarknadspolitiken är en del av den regionala utvecklingen. Det måste finnas utrymme för flexibilitet, olika lösningar och ett utökat ansvar för regionala självstyrelseorgan och kommuner.

Regionala företrädare kan, på ett bättre sätt än statliga myndigheter, möta både arbetskraftens och företagens behov. Närheten till det lokala näringslivet gör det möjligt att anpassa arbetsmarknadspolitiska åtgärder samt sätta in olika åtgärder i olika delar av regionen. Det ställer helt andra krav på insatser när 300 permitteras i Östra Göinge, än när samma sak sker i Malmö/Lund området. Region Skåne kan reagera snabbare och med avsevärt större träffsäkerhet än ett statligt centralt styrt organ.

För att uppnå målet med markant ökad sysselsättning i hela landet kan Skåne visa vägen. Genom att integrera arbetsmarknadspolitiken med den övriga utvecklings- och tillväxtpolitiken i Skåne främjas de rätta förutsättningarna för jobbskapande.

Närheten till Danmark och den kraftigt ökande arbetspendlingen över Öresundsbron gör skånsk arbetsmarknad unik eftersom näringslivsstrukturen i Danmark skiljer sig åt från den svenska. Detta ger upphov till ett ökat behov av att skånsk arbetsmarknadspolitik beaktar närheten och det allt täta samarbetet med Köpenhamnsområdet.

Sammantaget bekräftar det bilden
att Skåne lämpar sig extra väl för ett utökat mandat på arbetsmarknadens område.

Pia Kinhult (m)
Regionråd, ansvarig för näringsliv och tillväxt i Region Skåne

Stefan Lundgren (m)

Kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo
Ordförande i Kommunförbundet Skåne

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA