Annons:

Kräv undantag i EU-fördraget

DEBATT: VAXHOLMSDOMEN2008-02-05

För att säkra rätten att strejka för kollektivavtal efter Vaxholmsdomen bör Sverige kräva ett undantag i EU-fördraget, anser Josefin Brink, vänsterpartiet.

Inför folkomröstningen om svenskt EU-medlemskap 1994 var frågan om den svenska kollektivavtalsmodellen hett omdiskuterad. Ledande fackliga företrädare gjorde tydligt att ett villkor för att ställa sig bakom ett svenskt medlemskap var att fackets rätt att vidta stridsåtgärder för att kräva kollektivavtal också med utländska företag kunde garanteras.

Dåvarande centerpartistiske arbetsmarknadsministern Börje Hörnlund framförde dessa krav i medlemsförhandlingarna med EG. Men i stället för att kräva ett juridiskt bindande skydd för kollektivavtalen och konflikträtten nöjde han sig med »garantier« för att EG-rätten inte skulle sätta den svenska arbetsmarknadsmodellen ur spel.

Med dessa garantier i ryggen ställde sig LO, TCO och den socialdemokratiska partiledningen bakom EU-medlemskapet.

EG-domstolens yttrande över blockaden i Vaxholm har visat att de så kallade garantierna inget var värda. Vad EG-domstolen säger är att svenska fackförbund visserligen i princip har rätt att vidta stridsåtgärder, men att det i praktiken finns begränsningar för när och hur stridsåtgärder får vidtas och vad facket har rätt att kräva, och att det inte är svensk lagstiftning som sätter de gränserna, utan EG-rätten.

Förutsättningarna för EU-medlemskapet har därmed förändrats sedan folkomröstningen. Som EU-kritiker ser jag ingen anledning att gotta mig i skadeglädje över att vi som varnade för precis det här nu fått rätt. EG-domstolens utmaning av de fackliga rättigheterna och arbetarrörelsens grundläggande princip om lika lön för lika arbete är alltför allvarlig för att utnyttjas till politiskt skyttegravskrig. Nu handlar det om att ta konsekvenserna av det som skett och hitta politiska åtgärder som säkrar den svenska kollektivavtalsmodellens framtid.

I riksdagsdebatten med anledning av Vaxholmsfallet var moderaterna och socialdemokraterna eniga om att vi bara har att anpassa oss till det faktum att EG-domstolen underkänt en blockad som enlig svensk lag var helt legitim. De lagar denna osannolika allians vill förändra är den så kallade Lex Britannia samt utstationeringslagen, vilka båda fått underkänt av EG-domstolen.

Om sådana förändringar kunde neutralisera effekten av Vaxholmsdomen utan att konflikträtten och avtalsfriheten naggas i kanten vore det förstås en bra lösning. Problemet är att ingen kan lova att så blir fallet.

I EG-domstolens yttrande står: »Även om rätten att vidta stridsåtgärder således skall erkännas som en grundläggande rättighet […] kan det för utövandet av denna rättighet inte mindre gälla vissa begränsningar.« Och de begränsningarna är de grundläggande principerna om fri rörlighet på den inre marknaden som är fastslagna i EUs fördrag. Med andra ord är den svenska konflikträtten – oavsett vilka anpassningar vi gör av svensk lag – alltid öppen för överprövning av EG-domstolen. Osäkerheten om vad som kan anses legitimt enligt EG-rätten och hotet att dras inför rätta och få bakläxa av EG-domstolen kommer rimligen att hämma de fackliga organisationernas arbete.

Det är en inskränkning av fackliga rättigheter som är oacceptabel – man ska inte, som Transportarbetareförbundets Peter Lövkvist uttryckte det, behöva ha en jurist i byxfickan för att våga utnyttja sin grundlagsfästa strejkrätt.

Men det finns ett sätt att hålla EG-juristerna borta från strejkrätten och de svenska kollektivavtalen, och läget för att göra det kunde inte vara bättre. Lissabonfördraget har ännu inte godkänts av Sveriges riksdag. Om riksdagen vägrar att godkänna fördraget så kan det inte träda i kraft. Det vore ett magnifikt nederlag för EUs stats- och regeringschefer som fick underkänt på sitt förra fördrag genom folkomröstningarna i Frankrike och Holland.

Det ger Sverige ett starkt förhandlingsläge gentemot EU. Vi kan kräva ett juridiskt bindande undantag i det nya EU-fördraget för kollektivavtal och strejkrätt. Med tanke på vilken oro och upprördhet Vaxholmsmålet rönt i Europas fackföreningsrörelse är det inte heller otänkbart att liknande krav kommer att ställas från fler länder – och då kan en omförhandling av hela fördraget bli aktuell.

Att hävda att det är omöjligt eller olämpligt att förhandla om sådana undantag är lika felaktigt som uppgivet. Många länder har förhandlat sig till undantag från delar av EUs fördrag och lagstiftning. Länder som till exempel Storbritannien, Danmark, Irland och Tyskland har fått omfattande undantag från så centrala delar av fördraget som valutaunionen EMU, Schengensamarbetet och stats- och transportstöden. Det är alltså fullt realistiskt och genomförbart också för Sverige.

Vänsterpartiet anser att svenska folket bör få folkomrösta om det nya EU-fördraget, eftersom det innebär en överföring av makt till EU som påverkar hela vårt demokratiska system. Men oavsett hur man ställer sig till den frågan, finns inga skäl för den svenska arbetar-
rörelsen att inte kräva ett permanent skydd för fackliga rättigheter och kollektivavtalsmodellen i EUs fördrag. Nu är det upp till EU-entusiasterna att bevisa att man inte sätter sin egen prestige framför löntagarnas intressen.

Josefin Brink
Riksdagsledamot för vänsterpartiet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA